Ankara 'savaş alanı'na döndü

Güncelleme Tarihi:

Ankara savaş alanına döndü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2001 00:00


Esnaf, başta Ankara ve İzmir olmak üzere çeşitli illerde, mitingler düzenledi. Ankara'daki mitinge polis müdahale etti. Tandoğan Maydanı'ndaki miting sırasında yer yer arbede yaşandı, Anıtkabir'e yürümek isteyen bir grup polis tarafından gözyaşartıcı bombayla durduruldu. Bu gelişmeler üzerine Ankara Valiliği'nden akşam saatlerinde bir açıklama yapılarak Ankara merkezinde ve ilçelerinde toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin, yarından itibaren bir ay süreyle yasaklandığı bildirildi.
Haberin Devamı

Tandoğan'daki mitingi polis, erken bitirmek isteyince, taşlı sopalı kavga çıktı. Ara sokaklara dağılan göstericiler, önlerine çıkar kamu binalarını taşladılar, tren raylarını işgal ettiler. Polis de havaya ateş açtı, göstericilerin üzerine tazyikli su sıktı ve gözyaşartıcı bomba attı. Olaylarda aralarında polislerinde yer aldığı 202 kişi yaralandı, yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Ara sokaklarda gün boyu süren çatışmalar, saat 16:00 sıralarında sona erdi.

Olayların sürdüğü sırada gazetecilerin konuya ilişkin bir sorusu üzerine Başbakan Bülent Ecevit, "Bu toplantılar aslında masum isteklerle başlıyor. Ama yozlaştırmak isteyenler var. Türkiye hassas bir dönemden geçiyor herkes dikkatli olmalı" dedi.

202 YARALI, YÜZLERCE GÖZALTI

Başkent'teki esnaf yürüyüşü sırasında çıkan olaylarda 137'si polis, toplam 202 kişi yaralandı.

Atılan taşlar ve sopalarla yaralanan veya sıkılan gazlardan etkilenerek Ankara'daki çeşitli hastanelere kaldırılan polis ve göstericilerin sayısı 202'ye çıktı.

Numune Hastanesi'ne 29'u polis, 62 kişi getirildi. Bu kişilerden 1'i polis, 3 kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Trafik Hastanesi'ne 12'si polis, 18 kişi, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne 5'i polis 11 kişi, Gazi Hastanesi'ne 91'si polis, 109 kişi, Ankara Hastanesi'ne de 2 vatandaş getirildi.

Numune Hastanesi dışındaki hastanelere kaldırılan yaralıların çoğunun ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildiği ve diğer yaralıların durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

Bu arada, olaylarda yaralanan 30 dolayında çevik kuvvet polisi, Ankara Adliye Sarayı'na gelerek Adli Tabiplik'ten rapor aldı.

Ecevit: Eylemlerde ölçü kaçtı
Başbakan Bülent Ecevit, esnaf eylemlerinde ölçünün kaçtığını söyledi ve "Kontrol dışına çıkacağı zaten belliydi" dedi.
Gün içinde çeşitli vesililelerle esnaf eylemini değerlendiren Ecevit, partisinin grup toplantısından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit, iyiniyetle başlatılmış olsa bile bu tür toplantıları kendi amaçları doğrultusunda yozlaştırmak isteyenler olabileceğini söyledi. Bu nedenle artık bu toplantılara bir son vermek gerektiğini kaydeden Ecevit, ''Şu sırada çok hassas bir dönemden geçmekteyiz'' dedi.

MERHEM OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

Başbakan Ecevit, sabah saatlerinde ise partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada esnafın sorunlarına değindi. Ecevit, Türkiye'nin zaten ağır olan ekonomik koşullarının Kasım ayından itibaren daha ada ağırlaştığını, bu durumda bazı toplum kesimlerinin, özellikle dar ve orta gelirli kesimlerin tepkilerini demokratik kurallar içinde dile getirmelerinin hakları ve hatta görevleri olduğunu söyledi. Ecevit, ''Biz de hükümet olarak dar gelirli, orta gelirli vatandaşlarımızın sorunlarına olabildiğince merhem getirmeye çalışıyoruz'' dedi.

Bakanlar Kurulu'nda esnafı rahatlamaya yönelik önlemler alındığını hatırlatan Başbakan Ecevit, şöyle konuştu:

''Buna rağmen protesto mitingleri devam ediyor. Bu tür mitingler vatandaşlarımızın anayasal haklarıdır, ancak sokak eylemlerinde ölçü kaçarsa sakıncalı katılım yaygınlaşır. Siyasetin içinden ve dışından kimlerin bu toplantıları güdümlerine almaya çalıştıklarını biliyoruz. Bu arada hepsinin değil fakat bir kısım medyanın da kışkırtıcılığı araya giriyor. Nitekim meşhur yazarkasa bazı ekranlarda savrulup duruyor.''

Başbakan Ecevit, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş ve beraberindeki heyeti kabulünde de bu konuya değindi ve Ankara'da yapılan esnaf eyleminde ölçünün kaçtığını belirterek, ''Kontrol dışına çıkacağı zaten belliydi'' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!