Ankara Film Festivali başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara Film Festivali başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2006 09:54

“17. Ankara Uluslararası Film Festivali”, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen törenle bu akşam (16 Mart) başlıyor. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çankaya Belediyesi, Dışişleri Bakanlığı ve Atılım Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşların katkılarıyla düzenlenen festival kapsamında yerli ve yabancı 240 film seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Bütçesinin dörtte üçünün, ekonomik sıkıntı nedeniyle banka kredisiyle sağlandığı festivalin açılış gecesinde, “Kitle İletişim Ödülü” Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali'ne, “Sanat Çınarları” ödülü ressam Kayıhan Keskinok'a, “Aziz Nesin Emek Ödülü” ise Türk Sineması'na 100'ün üzerinde film kazandıran Atıf Yılmaz'a sunulacak.
  
FESTİVALDE BU YIL NELER VAR?

17. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl yerli ve yabancı 240 film izleyici karşısına çıkacak. 

Festivalin en ilgi çekici bölümlerinden olan Ulusal Uzun Film Yarışması'nda bu sene, Ümit Ünal, Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay'ın “Anlat İstanbul”, Biket İlhan'ın “Ayın Karanlık Yüzü”, Çağan Irmak'ın “Babam ve Oğlum”, Ulaş Ak'ın “Dün Gece Bir Rüya Gördüm”, Atıf Yılmaz'ın “Eğreti Gelin”, Ezel Akay'ın ”Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?”, Cem Başeskioğlu'nun “Sen Ne Dilersen”, Kutluğ Ataman'ın “İki Genç Kız”, Memduh Ün'ün “Sinema Bir Mucizedir” ve Erden Kıral'ın “Yolda” adlı yapımları yarışacak.

Haberin Devamı

Yarışmanın seçici kurulu, yönetmen Feyzi Tuna, sinema yazarı Burak Göral, yönetmen Tevfik Başer, akademisyen Nazlı Bayram ve oyuncu Nilüfer Açıkalın'dan oluşacak.

Festival kapsamında “Aziz Nesin Emek Ödülü”nün bu yılki sahibi Atıf Yılmaz'ın “Adı Vasfiye” ve “Bekle Dedim Gölgeye” adlı yapımları izleyiciyle buluşacak.

Ulusal Kısa Film Yarışması, kısa filmler, kurmaca, deneysel ve canlandırma dallarında düzenlenecek. Kurmaca film dalında 16, deneysel dalda 8, canlandırma dalında ise 6 film jüri karşısına çıkacak.

Ulusal Kısa Film gösterimi bölümünde ise yarışmaya başvuran, ancak ön elemeyi geçemeyen filmlerden bir kısmı seyirciyle buluşma fırsatını yakalayacak.

“Türk Kısa Film Tarihinden” başlığı altında ise Nuri Bilge Ceylan, Ali Özgentürk, Barış Pirhasan, Çağan Irmak, Ahmet Uluçay, Tayfun Pirselimoğlu, Artun Yeres, Ethem Özgüven gibi usta yönetmenlerin kısa, Ateş Benice ve Tonguç Yaşar'ın canlandırma filmleri izleyici karşısında olacak.
  
BELGESELLER
  
Festivalin Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda 2005 yapımı belgeseller amatör ve profesyonel kategorilerde yarışacak. Amatör dalda 6, profesyonelde dalda 7 film jüri karşısında olacak.

Haberin Devamı

Yarışmanın seçici kurulunda, gazeteci ve belgesel film yapımcısı Can Dündar, akademisyen Ahmet Gürata, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan, fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş ile belgesel yönetmeni Metin Yeğin yer alıyor.

Festivalin “Dünya Sineması” bölümünde sinemanın büyük ustası Bernardo Bertolucci'nin “İtalya Dönemi” filmleri de Türk seyircisinin karşısına çıkacak. Son dönem filmleri sinema sanatına ilgi duyanlarca neredeyse ezbere bilinen ustanın ilk filmi “Korkunç Orakçı-La Commare Secca”nın yanı sıra “Örümceğin Stratejisi-Stragia del Ragno”, “1900”, “Ay-La Luna” ve “Gülünç Adamın Trajedisi-La Tragedia di un Uomo Ridicolo” adlı filmleri gösterilecek. Bu bölümde ayrıca, Alman sanatçı Fred Kelemen'in filmleri izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

“Uzak Ufuklar” adlı bölümde ise sinema endüstrisinin gelişmediği Moğolistan, Yemen, Bhutan ve Angola'dan yapımlar sunulacak.

“Dünya Festivallerinden”, “Belirli Bir Bakış: Son Dönem Fransız Sineması”, “Dünyanın Her Köşesinden” adlı bölümler de festivale renk katacak.

Gökhan Kırdar'ın 22 Mart Çarşamba günü “Filmlerden Dizilere Sesler, Renkler, İmgeler” adlı performansı Saklıkent'te gerçekleştirilecek.

Festival, 26 Mart Pazar günü Büyük Tiyatro'da Işıl Yücesoy ve Köksal Engür'ün sunacağı ödül töreniyle sona erecek.

FESTİVALİN RESMİ SİTESİ
http://filmfestankara.org.tr/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!