Ankara Belediyesi'nin amblem belirleme yetkisi yok

Güncelleme Tarihi:

Ankara Belediyesinin amblem belirleme yetkisi yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2001 00:00


Ankara İkinci İdare Mahkemesi, hitit güneşi amblemini Atakule, ay yıldız ve cami minaresinden oluşan amblemle değiştiren Büyükşehir Belediyesi'nin, ''amblem belirleme'' konusunda yetkisiz olduğuna karar verdi.

Birleşmiş Milletler Türk Derneği Başkanı Avukat Rahmi Kumaş, ''Ankara'nın ambleminin değiştirilmesine ve yeni amblemin 50 yıl boyunca değiştirilemeyeceğine'' ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclis kararının iptali istemiyle Ankara İkinci İdare Mahkemesi'nde açtığı davanın sonuçlandığını söyledi. Avukat Kumaş, dava sonucuna göre, mevcut amblemin geçersiz olduğunu ifade etti.

Kumaş'ın verdiği bilgiye göre, karar gerekçesinde, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'na dayanılarak çıkarılan Türk Bayrağı Tüzüğü'nün 36. maddesinde, ''tanıtıcı bayrakların ve forsların şekil, ölçü, renk ve benzeri özellikleri yönünden incelenip tescil edilmedikçe kullanılamayacağı'' kaydedildi.

Söz konusu tüzüğün 6. maddesinde, Markalar Kanunu'na göre izin alınarak tescil edilen marka, özel işaret ve amblemlerin, tanıtıcı bayraklar olarak kullanılabileceği hatırlatılan karar gerekçesinde, ancak bunların da yönetmeliğe göre tescil işlemlerine tabi tutulmasının mecburi olduğu bildirildi.

Gerekçede ayrıca, Ankara Valiliği Bayrak İnceleme Kurulu'nun, 1580 Sayılı Belediye Kanunu'na göre belediye meclislerinin bayrak tespit yetkisi bulunmaması ve mevcut amblemin Atatürk, Meclis ve Cumhuriyet'i simgelememesi nedenleriyle tescil istemini reddettiği kaydedildi.

Mahkeme, söz konusu gerekçelerle, ''1580 sayılı Belediye Kanunu'nda, belediye meclisinin görüşüp karar vereceği konular arasında tanıtıcı bayrak ve amblem belirleme yetkisi bulunmadığından, tanıtıcı bayrak belirlenmesi hakkında alınan kararda hukuki isabet bulunmadığına'' oybirliğiyle karar verdi.

Bu arada, Büyükşehir Belediyesi aleyhine davayı açan Avukat Kumaş, bu hafta Ankara Valiliği'nde, mevcut amblemin kaldırılması için girişimde bulunacağını söyledi. Kumaş, mevcut amblemle ilgili ihale açılması ve kullanımındaki harcamalar nedeniyle de sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!