Ani ısı değişimine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ani ısı değişimine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2002 13:18

Aşırı sıcaklar ile soğuk havanın hızlı değişimine vücudun uyum sağlayamadığı ve soğuk algınlığı şikayetlerine yol açtığı bildiriliyor. Uzmanlar, ayrıca klimaların da soğuk algınlığı şikayetlerini artırdığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bunaltan sıcak havaların hemen ardından gelen soğuk havanın hızlı değişimi soğuk algınlığı şikayetlerini arttırdı. İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sarıgüzel, iklim geçişlerinde yaşanan aşırı sıcak ve soğuk hava değişimlerinin çok hızlı gerçekleştiğini ve vücudun buna uyum sağlamakta güçlük çektiğini bildirdi. Bunun soğuk algınlığı şikayetine yol açtığına dikkat çeken Sarıgüzel, şöyle dedi:

"Çok sıcak ve rutubetli bir hava var. Ancak hemen ardından yağmurlarla birlikte soğuk hava geliyor. Hava değişimleri çok hızlı gerçekleşiyor. Vücut kendini bu değişimlere alıştıramıyor. Tam sıcak havaya alışmışken, soğuk hava oluyor ve yeniden çok sıcak hava. 4 mevsimi her an yaşayabiliyoruz. Eğer kişi de kendini bu hızlı değişimlere karşı koruyamazsa soğuk algınlığı oluyor."

Dr. Sargıgüzel, klimaların da sağlığı olumsuz yönde etkilediğini bildirdi. Sarıgüzel, "Örneğin 30 derece sıcaklık var, nemle birlikte 45 derece hissediyoruz. Burdan birden klimalı ortamdaki 20 derece sıcaklığa geçip tekrar 45 derece sıcaklığa çıkınca buna vücut uyum sağlayamadığı için o zaman enfeksiyonlara karşı açık hale geliyoruz. Bunun da ilk belirtisi soğuk algınlığı şeklinde kendini gösteriyor" diye konuştu.

Sarıgüzel, soğuk algınlığı belirtilerini, "aşırı halsizlik, yorgunluk, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı, ateş, terleme ve nihayetinde iş gücü kaybı" şeklinde sıraladı.
Sarıgüzel, yaz sıcaklarında soğuk algınlığına yakalanmamak için aşırı ısı değişimine karşı insanların kendilerini korumasını, klimalarını 25 derecede çalıştırmalarını, bol sıvı almalarını, yağlı gıdalar ile aşırı efordan kaçınmalarını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!