Andreas'a uygun ilik ABD'de bulundu

Güncelleme Tarihi:

Andreasa uygun ilik ABDde bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Deprem sonrası Türk-Yunan yakınlaşmasından sonra Kıbrıs'ta Türk-Rum yakınlaşması başlatan lösemili Andreas'a uygun 4 ayrı ilik ABD'de bulundu. Uygun dokular, Ankara Üniversitesi'nin girişimi sonucu, Hollanda'daki taramayla ortaya çıktı.

LÖSEMİ hastalığından kurtulması için Güney Kıbrıs ve KKTC'nin seferber olduğu 6 yaşındaki Andreas Vasiliu'ya uygun 4 doku örneği bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun, Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Şarık Tara'dan yardım ricasıyla başlayan çalışmalar sonucu, ABD Ulusal Veri Bankası'nda, doku örnekleri Andreas'a alt gruplarıyla birlikte tıpatıp uyan 4 örneğe ulaşıldı.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NİN GİRİŞİMİYLE BİLGİYE ULAŞILDI

Uygun doku örnekleri, Ankara Üniversitesi'nin girişimiyle, Hollanda'daki Europe Donor (Dünya Kemik İliği Transplantasyonu Doku Grupları Kayıt Merkezi) tarafından yapılan tarama sonrasında, ABD Ulusal Veri Bankası'nda ortaya çıktı.

Mutlu haber, Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Şarık Tara tarafından, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na bildirildi. Artık çalışmalar, uygun doku örneğine sahip olan 4 Amerikalının bulunmasına kaldı. Vericiler, veri bankasına kaydolduktan sonra hastalanmadı ya da yaşamlarını yitirmediyseler Andreas, yapılacak ameliyatla, yaşama dönecek.

KAMPAYADAN ÖNCE VERİ BANKALARI TARANMALI

Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, Andreas'ı yaşama döndürebilecek doku örneklerinin Europe Donor'e üye veri bankalarında bulunan 6 milyon kan arasında bulunduğunu belirterek, şunları anlattı:

‘‘ABD'deki bankada 4 tane tıpatıp, alt grupları da tutan örnek bulundu. Dünya artık çok globalleşti. Türkler, Rumlar ve başka uluslar, kendi ülkelerinin dışında, dünyanın dört bir yanında yaşıyorlar. O nedenle bu tür vakalarda, kan kampanyalarıyla vakit kaybetmek yerine, öncelikle dünya üzerindeki örnekler taranmalı. Andreas'a uygun doku örneği, ABD Minnesota'daki Ulusal Veri Bankası'nda çıktı. Bu olay, özenli yapılan bir taramayla, uygun doku örneklerinin, dünyanın herhangi bir yerinde bulunabileceğini gösterdi. Uygun doku bulunan kişiler Rum da olabilir.’’

İlik nakline talibiz

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nusret Aras, kendilerine ait merkezde bulunan 1000'in üzerinde kanda yapılan araştırmalarda, uygun dokuya rastlanmadığını belirterek, şunları anlattı:

‘‘Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı olarak, Hollanda'daki Dünya Kemik İliği Transplantasyonu Doku Grupları Kayıt Merkezi'ne üyeyiz. Buradan yardım istedik. ABD vatandaşı olan 4 kişinin dokularında 6'da 6 uyum bulundu. Tıpatıp aynı olan bu dokularla, küçük Andreas'a ilik nakli yapılması tıbben mümkün.’’

Prof. Dr. Aras, uygun doku bulunan kişilerin, ilik vermeyi kabul etmeleri halinde, küçük Andreas'ı yaşama döndürecek ameliyatın gerçekleşebileceğini belirterek, ‘‘Biz, Türkiye'deki ilik nakillerinin yüzde 50'sini yapan deneyimli kadromuzla, Andreas'ı hastanemizde ameliyat etmeye talibiz’’ dedi.

Şimdi ne olacak?

Küçük Andreas'a kemik iliği nakli yapılabilmesi için ilk olarak, uygun doku örneği bulunan vericilere ulaşılması gerekiyor. Doku örneklerini vererek, bankaya başvuranlar hala hayatta ise ve bir hastalıkları yoksa Andreas, kemik iliği nakline biraz daha yaklaşacak. Uzmanlar uygun doku örneği sayısının 4 olmasının, olasılığı yükselttiğine dikkat çektiler. Uygun doku bulunan kişilerden birinin, ilik vermeyi kabul etmesi halinde ameliyat Andreas'ın doktorlarının girişimiyle, ABD'de ya da Yunanistan'da gerçekleşecek. Bu arada Ankara Üniversitesi de Andreas'ı yaşama bağlayacak ameliyatı yapmaya talip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!