Anayasal türbana AİHM duvarı

Güncelleme Tarihi:

Anayasal türbana AİHM duvarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2007 02:00

Anayasa Komisyonu’nun AKP’li bazı üyeleri, AİHM kararlarını, Anayasa Mahkemesi’nin cumhuriyet ilkelerine yaptığı atıfları ve yeni gerilimler olabileceğini gerekçe göstererek türbanın bu kadar ayrıntılı şekilde taslağa konulmasına karşı çıktı. Anayasa’nın tümünün de tehlikeye gireceğini belirten üyeler kararın siyasiler tarafından verilmesini istediler.

SAPANCA’da yeni Anayasa taslağını şekillendiren komisyon, üniversitelere türban serbestliği getirmeyi amaçlayan "kılık-kıyafet" düzenlemesinde uzlaşma sağlayamadı. Bu konudaki kararın AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından verileceği belirtildi. AKP’li bakanlar, parti yöneticileri ve 6 kişilik Bilim Kurul komisyonunun Richmond Otel’deki toplantısı dün de sürdü. Eğitim öğretimde Kürtçe gibi Türkçe’den başka dillerle öğretimin kanunca düzenleneceği konusundaki metin benimsendi.

TEHLİKELİ OLUR

Eğitim ve öğretime ilişkin maddede kılık-kıyafetle ilgili iki alternatifte de anlaşılamadı. Bazı üyeler, bu kadar ayrıntının doğru olmayacağını, yeni gerilim nedeni olabileceğini ve paketin çıkmasını engelleyebileceğini belirttiler. Bu üyeler, Anayasa’da ve kanunda bulunmayan türban hükümlerinin yazılı hale getirilmesinin başka sorunlar oluşturabileceğini, AİHM kararları ve Anayasa Mahkemesi’nin cumhuriyet ilkelerine atıfları nedeniyle bu ifadelerin bile sorunu çözmeyebileceğini vurguladı.

SİYASİLER VERSİN

Bazı üyeler "Bu sorun ancak anayasal değişiklikle çözülür" diyerek ısrar etti. Heyet bu maddeyi "siyasi irade kararına" bıraktı. Tartışılan maddelerde, "Kılık ve kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz. Yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" ifadeleri bulunuyor.

TÜRKLÜK TANIMI

"Türkiye vatandaşlığı" tanımı getiren ifadeler de kabul görmedi. 1924 Anayasası’nda olduğu gibi "Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese, din ve ırk farkı gözetilmeksizin Türk denir" benimsendi.

DOKUNULMAZLIK

Milletvekili dokunulmazlığında, seçilmeyi engel suçları dokunulmazlık dışında tutan alternatif kabul edildi. Yargılanan vekilin TBMM kararı olmadıkça tutuklanmasını engelleyen hüküm de benimsendi. İsteyen milletvekili TBMM’ye başvurarak yargılanma hakkını kullananabilecek. Memur dokunulmazlığında "kapsam tartışması" yaşandı ve madde ertelendi.

ANLAŞMALAR

Milletlerarası bazı antlaşmaları TBMM’nin görev alanından çıkaran düzenleme kabul edildi. Cumhurbaşkanı adaylık kriterlerini üniversiteden ilköğretime indirmekse benimsenmedi. MGK’ya Başbakanın başkanlık etmesi yönündeki alternatif kabul edilmedi. Egemenliğin kullanımını uluslararası paylaşıma açan hüküm komisyondan geçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!