‘Anayasa’da MHP rötuşları

Güncelleme Tarihi:

‘Anayasa’da MHP rötuşları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 21:30

AK Parti, başkanlık sistemi için yaptığı Anayasa değişikliği önerisini, MHP’nin itirazlarını dikkate alarak revize etti. MHP’nin, daha çok Cumhurbaşkanının yetki ve denetimindeki ‘oranlara’ ilişkin itirazları üzerine metinde değişiklikler yapıldı.

Haberin Devamı

METİN BAHÇELİ’YE GÖTÜRÜLDÜ

Önceki gün yapılan MKYK’da MHP ile yapılan başkanlık sistemi toplantılarında gelinen nokta aktarıldı. Bunun üzerine Başbakan Binali Yıldırım, görüşmeleri sürdüren Abdulhamit Gül’ün yanı sıra partinin başkanlık sistemi önerisini hazırlayan hukukçu milletvekillerinin de dahil olduğu bir çalışma yapılmasını istedi.

Genel başkan yardımcıları ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katıldığı Adalet Bakanlığı’ndaki toplantıda, MHP’nin önerileri doğrultusunda rötuşlar yapıldı. Bu çalışmada yazılan yeni metin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görevlendirdiği Milletvekili Mehmet Parsak’a iletildi. Parsak, “Önerilerimizden bazıları kabul gördü. AK Parti önerilerimiz doğrultusunda metni revize etti” diyerek metni Bahçeli’ye götürdü.

Haberin Devamı

Metinde ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Parsak, “Ya biz ya da Genel Başkanlarımız bir araya gelecek” dedi. MHP’nin, itirazlarının ana noktasını, cumhurbaşkanının atama yetkisi ve yüce divan sürecinde uygulanacak oranlar oluşturuyordu. MHP’nin, “kararname yayınlanma yetkisi, bürokratların ataması, yüksek yargının atanması, Meclis’te yüce divana sevk oranları ve kanunların geri gönderilmesi halinde kabul edilmesi için gereken oy oranı” gibi konularda itirazlarının olduğu dile getirmişti.

MHP, bu oranların aşağı çekilerek, TBMM’nin gücünün arttırılmasını da istiyordu. Başbakan Yıldırım’ın da MHP ile başkanlık sistemi konusunda gelinen noktayla ilgili, “Siyasette her şeye hazırlıklı olmak lazım ama ben umutluyum. Basamakları yavaş yavaş çıkmak lazım. MHP’nin esasa ilişkin itirazları yok. Kısa sürede sonuç almayı hedefliyoruz” dediği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!