ANAP'a 10 DSP'ye 4 DTP'ye 1 komisyon

Güncelleme Tarihi:

ANAPa 10 DSPye 4 DTPye 1 komisyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet öngörülen reformları Meclis'ten geçirmek için çalışmaları başlattı. DTP'nin grup kurmasıyla birlikte rahatlayan hükümette, komisyonların yeni başkanları için kulisler yoğunluk kazandı. ANAP ve DSP, komisyonları bakanlık dağılımının dışında paylaşıyor. ANAP'a 10, DSP'ye 4, DTP'ye ise bir komisyon başkanlığı verilmesi planlanıyor.

TBMM Başkanlığı, DTP'nin grup kurması üzerine hesaplama yaparak, komisyonların bir an önce çalışmaya başlaması için süreci başlattı. DYP ve RP'ye yazı gönderilerek, komisyonlardan birer üyeliklerini çekmeleri istendi. Başkanlık, DTP'den 15 ihtisas komisyonu için birer, Plan ve Bütçe Komisyonu için de iki üye ismi bildirmesini istedi.

KAMHİ'YE KOMİSYON BAŞKANLIĞI

ANAP ve DSP Grup Başkanvekilleri komisyonların paylaşımını da büyük ölçüde tamamladı. Yapılan hesaplara göre, ANAP'ta Anasaya, İçişleri, Milli Eğitim, Sanayi, Bayındırlık, Tarım, Sağlık, Çevre, Plan Bütçe ve Hesapları İnceleme Komisyonları olacak. DSP ise ısrar üzerine Meclis'in ikinci önemli komisyonu olan KİT'i alırken, bununla birlirlikte Adalet, İnsan Hakları, Dilekçe komisyonlarının yönetimlerinde söz sahibi olacak. DTP'ye ise Dışişleri Komisyonu verilecek. DTP'de bu komisyona İstanbul Milletvekili Cefi Kamhi'nin getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece TBMM tarihinde ilk kez gayrimüslim bir Türk vatandaşı komisyon başkanlığı verilmiş olacak. Hükümete dışardan destek veren CHP'ye ise TBMM Hesapları İnceleme Komisyonu, Karadeniz İşbirliği ile Milli Savunma Komisyonu başkanlıkları önerilecek.

Komisyon Başkanlığı konusunda milletvekilleri arasında yarış da başladı. ANAP'ta Milli Eğitim Komisyonu için Halil Cin, Sanayi Komisyonu için Haluk Müftüler, Bayındırlık Komisyonu için Ahmet Alkan, Tarım Komisyonu için Cenap Gürpınar ve Recep Mızrak, Çevre Komisyonu için Feridun Pehlivan, Anayasa Komisyonu için Metin Emiroğlu'nun adı geçiyor. Ancak, başkan olmak isteyen diğer adayların isimlerinin belirlenmesinden sonra son sözü Mesut Yılmaz söyleyecek. DYP ve RP'nin fazla üyelerini geri çekmelerinin ardından komisyon seçimlerinin bu hafta içinde tamamlanması bekleniyor. Komisyon yönetimlerinin iktidar ortaklarına geçmesinin hemen ardından, 8 yıllık kesintisiz eğitim tasarısı görüşmelerine başlanacak. Tasarının Milli Eğitim ile Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin uzaması durumunda, ancak önümüzdeki hafta Genel Kurul'a inebileceği belirtiliyor. Koalisyon ortakları, nüfus sayımı ve kesintisiz eğitim yasaları kabul edilene kadar TBMM'yi çalıştırmaya düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!