ANAP-RP flörtü

Güncelleme Tarihi:

ANAP-RP flörtü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Erbakan'ın lider turları sonucu, RP'li ve ANAP'lı yetkililer dün ilk toplantılarını yaptılar. ANAP'lılar, RP'lilerden Anasaya, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'ndaki değişiklik isteklerini somutlaştırmasını istedi. Konu Yılmaz'a aktarıldı, o da, ‘‘İstediklerini tam olarak öğrenin’’ dedi.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın sürpriz son dakika atağının Meclis'teki ilk somut adımı dün atıldı. RP ve ANAP'lı yetkililer biraraya gelerek, RP'nin hükümetten isteklerini tartıştılar. Erbakan'ın, Meclis'teki makamında gerçekleşen buluşmaya ANAP'tan Grup Başkanvekilleri Ülkü Güney, Uğur Aksöz ve Metin Öney ile RP'den Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk, Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ve Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak katıldı. ANAP yönetimi, RP'nin özellikle Anasaya, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'ndaki değişiklik isteklerini somutlaştırmasını istedi. Erbakan'ın, Başbakan ile yaptığı görüşmede, ‘‘Demokratikleşme yönünde adım atalım, sivil otoriteyi asker baskısından kurtaracak düzenlemeler yapalım’’ önerisi dün masaya yatırıldı. RP'liler, bir saat süren toplantıda, ‘‘Anasaya, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, Terörle Mücadele Yasası'ndaki anti-demokratik hükümlerin temizlenmesi için size destek verelim. Bu yasaların biran önce Meclis'ten geçirilmesi için üzerimize düşeni yapacağız’’ dediler. Ancak, RP'lilerin, yasa isimlerini saymakla birlikte, ‘‘içerik hakkında bilgi vermemesi’’ ANAP'lıları rahatsız etti. ANAP Grup Başkanvekilleri ise ‘‘Bu yasalar da ne tür düzenlmeleri istediğiniz açık değil. Siz isteklerinizi maddeleştirin, somut hale getirin sonra tartışalım’’ dediler. İki partinin grup başkanvekilleri cuma günü yeniden toplanmak için karar aldılar. ANAP Grup Başkanvekilleri, ‘‘Önce listelerini görelim. Bizim önceliklerimizle çakışırsa gerekeni yaparız’’ dediler.

NE İSTİYORLAR ÖĞRENİN

ANAP yöneticileri, RP'nin önerisini Başbakan Mesut Yılmaz'a ilettiler. Yılmaz da, ‘‘Önce tam olarak ne istediklerini öğrenin. Sonra hükümet olarak bize uygun olup olmadığına bakarız’’ dedi. ANAP kurmayları, RP'nin bu atağını şüphe ile karşılarken, ‘‘Anladığımız kadarıyla partilerin kapatılmasını zorlaştıran, siyasi yasakları daraltan veya af getiren bir düzenleme peşindeler. Bundan sonrasında, kurulacak yeni partinin aynı engellere takılmasını istemiyorlar. Bunun karşılığında da Meclis'te bize zorluk çıkarmamak hesabı yapıyor olabilirler. Tekliflerinin içeriğini ve amaçlarını getirdiklerinde göreceğiz’’ dediler. İki partinin grup başkanvekilleriyle toplantıya katılan RP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kalamak ise ‘‘RP kapatıldığına göre iktidardan kendimiz için bir şey isteyemeyiz. Biz bundan sonra böyle anti-demokratik uygulamalar yaşanmasın diye çalışıyoruz’’ dedi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu ise düzenlediği toplantıda, hükümet olarak önceliklerinin dokunulmazlıkların sınırlandırılması, fezlekelerin temizlenmesi ve Meclis'te sürekli bir siyasi ahlak komisyonu kurulması olduğunu söyledi.

Baykal: Hayırlı olsun...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümete sitem ederek, ‘‘Başbakan ve Yardımcısı, CHP penceresinden önlerini göremiyorlardı. Anlaşılan şimdi RP penceresinden önlerini görebiliyorlar’’ dedi. Dün CHP Grup toplantısında, RP'nin kapatılmasından sonra bazı siyasetçilerin timsah gözyaşları döktüğünü belirten Baykal, ANAP ile RP'nin işbirliği arayışı içinde olduğunu savundu. Baykal, ‘‘Hayırlı olsun. Biz de bağrımıza taş basarak yaptığımız bu hükümete destek verme yükünden kurtulur ve etkin olarak sosyal demokrat muhalefet yapma şansına kavuşuruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!