ANAP Grubu'nda 8 yıla 14 fire

Güncelleme Tarihi:

ANAP Grubunda 8 yıla 14 fire
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

ANAP Grubu'nda, 8 yıllık temel eğitim yasa tasarısının desteklenmesi konusunda bağlayıcı karar alınırken, 14 milletvekili ret oyu verdi. 2 oy da boş çıktı. Bu sonuç üzerine Başbakan Mesut Yılmaz rest çekti ve tasarıya direnen milletvekillerini kastederek, ‘‘Başka partilerin ağzıyla konuşmayın, olaya ANAP perceresinden bakın, birkaç fire veririz, ama bu tasarı geçer. Neticede de parti oluruz'' dedi. Grupta, yasaya ret oyu verenler, çekimser kalanlar ve oylamaya gelmeyenlerin disipline sevkedilmesi kararlaştırıldı.

ANAP Grubunun basına kapalı bölümünde 8 yıllık kesintisiz eğitim tasarısı için ‘bağlayıcı grup kararı alınması için' görüşme açıldı. Görüşmede sözalan muhafazakar milletvekillerinden Yıldırım Aktürk, ‘‘ANAP 5+3'den taviz vermemeliydi'', Ali Coşkun, ‘‘Bağlayıcı karar alsanız da beni affedin ret oyu kullanacağım'' derken, Korkut Özal, ‘‘Yönlendirme olmadan temel eğitim olmaz. Biz dine zarar veren parti durumundan çıkmak zorundayız'' diye konuştu. Daha sonra kürsüye gelen Mesut Yılmaz ise sert ve net bir konuşma yaptı. Yılmaz, bazı milletvekillerinin başka partilerin ağzından konuşmalar yaptıklarını öne sürerek, şöyle dedi:

‘‘Burada karanlıkta kalmayı, ya da aydınlığa çıkmayı oylayacağız. Başka partilerin etrafa saldığı korku ile hareket ederek, gelip burada konuşmalar yapmayın. Olaya ANAP penceresinden bakın. Biz Özal'ın yolundan gidiyoruz. 163'üncü maddeyi kaldırırken de kıyameti kopardılar, ama geri adım atılmadı, cesaretle üzerine gidildi. Bugün de, bu yoldan dönmeyeceğiz. RP'nin kopardığı gürültüye papuç bırakmayın. Olaya onların penceresinden bakmayın. Parti haysiyetine sahipseniz bu tasarıya sahip çıkarsınız. Eğer tasarımıza Meclis'te sahip çıkamazsak, hükümet olmaya da layık değiliz demektir.''

Daha sonra yapılan oylamaya 102 milletvekili katıldı. 86 kabul, 14 ret verildi. 2 oy da boş çıktı. ANAP kurmayları bu rakamın oylama aşamasında 6'ya düşeceğini iddia ettiler. Oylamada fire verdiği öne sürülen muhtemel isimler şöyle: Korkut Özal, Ali Coşkun, Cemil Çiçek, Esat Bütün, Ahmet Alkan, Abdulkadir Baş (Genel Başkan Yardımcısı), Mehmet Keçeciler (Genel Başkan Yardımcısı), Adem Yıldız, Mehmet Sağdıç, Cenap Gürpınar, Ali Aslan Hatipoğlu, Hüsnü Doğan, Ali Doğan, Abdulkadir Akarsu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!