Anamur nerede, hangi ile bağlı? Türkiye'nin en lezzetli muzları orada yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Anamur nerede, hangi ile bağlı Türkiyenin en lezzetli muzları orada yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2021 11:34

Anamur'un tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Akdeniz’in en güney noktasında yer alanA namur tarihi doğası, geniş kumsalları, temiz denizi ve özgün kültürel dokusuyla turistlerin de ilgi odağı. İlçede Muz başta olmak üzere, her türlü sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Anamur muzu ülke ve dünya geleninde başlı başına bir markadır. İşte Anamur'un coğrafi konumu ve tarihi...

Haberin Devamı

Akdeniz Bölgesi illerinden Mersin’de yer alan ilçe, Anadolu'nun en güney uzantısını oluşturur. Büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki Anamur İlçesi Mersin'in en batısında yer alır. İlçe merkezi Mersin'e 230 km, Antalya'ya 265 km, Karaman'a 230 km, Kıbrıs'a da 40 mil (76 km) uzaklığında olup, Mersin-Antalya Devlet Karayolu üzerinde kurulmuş, yüzölçümü 1.241 km2'dir. Orta Toros Dağlarının, Akdeniz'e inen kolları, İlçe topraklarının içinden geçer. Bu nedenle arazi engebeli ve dağlıktır. Kıyıdan 5-10 km. içeride, 500-1000-1500 m. yükseklikteki dağlara rastlanılmaktadır. İlçe sınırları içerisindeki belli başlı dağlar: Alamoz, Kınıldağ ve Naldöken dağlarıdır.

İlçenin en önemli Akarsuları: Sultansuyu ve Dragon Çayıdır. İlçe yüzölçümünün %60'ı yani 850 km2.lik kısmı ormanlık alandır.
Arazisinin çok büyük kısmı dağlık ve ormanlık olan Anamur, Akdeniz ve subtropikal bitki ve meyvelerinin yetiştirilebildiği mikroklima özelliğine sahip, tabii güzelliklerle dolu, yaylalar, ormanlar, mağaralar ve su kaynakları açısından zengin bir ilçedir.

İlçede Muz başta olmak üzere, her türlü sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Anamur muzu ülke ve dünya geleninde başlı başına bir markadır.

Anemerium antik kenti ören yeri ve mamure kalesi başta olmak üzere açık hava müzesi görünümündeki tarihi, doğal ve kültürel varlıkları ve turizm altyapısı ile birlikte gelişmeye açık önemli turizm merkezlerimizden birisidir.

Haberin Devamı

TARİHİ

İlçe'nin tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Anamur İlçesinin eski adı "Anemurium" adından gelmektedir. Latin kökenli olan "Anemurium" ismi rüzgarlı burun anlamına gelmektedir.

Anamur'un bilinen tarihine göre Fenikeliler, Hititler ve Asurlular daha sonra İranlılar ve Romalıların medeniyetleri sürmüş Romalılardan, Bizanslılara geçen Anamur, Bizanslılar zamanında yeniden inşa edilmiştir. Finikeliler tarafından koloni olarak kurulan Anamur Hitit Kralı IV. Tutaliye himayesine sığınan Mattuvatta'ya verilmiş, Mattuvatta Hititlerin zayıflamasından yararlanarak Anamur'dan Afyon'a kadar bir prenslik kurmuştur.

Haberin Devamı

Anamur, M.Ö.VIII.Y.Y.da Asurluların daha sonra Perslerin ve M.Ö.333'de de Büyük İskender'in Egemenliğine girmiştir. İlçe, Büyük İskender ölünce Selefkosların eline geçmiş, M.Ö.I. Y.Y.da Roma İmparatoru Caligula tarafından bütün Kilikya Kıyıları ile birlikte Commagene Kralı IV.Antoochus'a verilmiştir. M.Ö.IV.yy. da Bizans Hakimiyetine giren Anamur, M.SVIII.yy.da Araplar ve Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştirmiştir.

Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat, Ertokuş Beyi, kıyı şehirlerinin alınmasına memur etmiş, o da M.S.1228'de Anamur'u zapt etmiştir. Daha sonra Karamanoğullarının idaresine geçen Anamur bilahare 1471 yılında Fatih'in Komutanlarından Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1859 yılında, Osmanlı idari teşkilatında Bucak 1869 yılında ise İlçe olmuştur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!