Anadolu'nun insan kurban eden savaşçı kavimleri

Güncelleme Tarihi:

Anadolunun insan kurban eden savaşçı kavimleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 02:04

İngiliz, İskoç ve İrlandalıların ortak atası sayılan Keltlerin milattan önce 3'üncü yüzyılda Orta Anadolu'da yakın akrabaları yaşıyordu: Avrupa'dan göç eden bir Kelt kavmi olan Galatlar, son derece savaşçıydılar. Boyunduruk altına alınamayan Galatlar, tanrılara insan kurban etmeleriyle de tanınıyordu.

New York Times Gazetesi'nde yer alan bir yazıya göre milattan önce 3'üncü yüzyılda bölgeye gelen Keltler, Anadolu'nun yerli halklarından farklı olarak insanların kurban edildiği ayinler düzenliyordu. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün ‘‘Archaeology’’ dergisinin son sayısında Türkiye'deki kazılarla ilgili geniş bir yazı yer aldı. Yazıyı Oksford Şark Enstitüsü'nden Dr. Gareth Darbyshire ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Dr. Levent Vardar kaleme aldı.

İki uzmana göre bugün Yozgat, Ankara, Eskişehir, Çankırı illerinin bulunduğu bölge antik çağda ‘‘Galatya’’ diye adlandırılıyordu. Anadolu kralları'ndan biri, ordusunu güçlendirmek için paralı asker tutmak istedi. Paralı asker olmak isteyen Keltler, MÖ 278 yılında Anadolu'ya geldiler. Sayıları aileleriyle 20 bini buluyordu. 2 bin arabadan oluşan bir konvoyla bölgeye girdiler. Keltler, savaşçı kabileler için Keltçede kullanılan ‘‘Galat’’ adını benimsediler.

Arkeologların yaptığı kazılardan çıkan bulgulara göre Galatlar, kerpiç evlerde yaşıyordu, ama kesme taşlardan kamu binaları yapmışlardı. Arkeologlar, kazılarda Avrupa'daki Keltler'in iki yüzlü ilahı ‘‘Janus’’un figürlerine de rastladılar. Ancak Galatlar'ın Kelt asıllı olduğunu belirleyen en önemli bulgu, boynu kırık ya da başı uçurulmuş çocuk ve yetişkinlere ait iskeletlerle hayvan kemikleri oldu.

Kutsal törenlerde insan kurban ettikleri bilinen Keltler, ádetlerini Anadolu'da da sürdürmüştü. Kelt dini liderleri, ölüm anında gelecekten haber verecekleri umuduyla insanları kurban edildiği ayin düzenlerdi. Oysa aynı dönemde yaşayan diğer Anadolu halklarında ve Roma uygarlıklarında böyle bir uygulama söz konusu değildi.

ABD'deki Ball Devlet Üniversitesi'nden Kelt prehistoryası uzmanı ve arkeolog Dr. Ronald Hicks de son bulgularla Keltler'in Gordiyon'da yerleşik düzene geçtiğinin anlaşıldığını söyledi. Dr. Hicks, ‘‘Romalılar'ın Keltler'le ilgili en büyük şikayeti insan kurban etmeye devam etmeleriydi. Romalılara göre Galatlar savaş alanında erkeklerin başını koparır, evde arkadaşlarına göstermek için kemerlerine bağlayıp götürürdü’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!