Anadolu'daki gösteriler

Güncelleme Tarihi:

Anadoludaki gösteriler
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2001 00:00


Haberin Devamı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ankara'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Abdi İpekçi Parkı'nda yapılan basın açıklamasında, kadınlardan daha çok ilgi gösteren erkeklere, ‘‘Erkekler arkaya gitsin. Bugün bizi dinleyin. Siz susun kadınlar konuşsun’’ anonsları yapıldı. Daha sonra 8 Mart Kadın Platformu'nun bildirisi ‘‘Selam olsun Roza'ya, Clara'ya, Leyla Zana'ya, Gonca Kuriş'e. Selam olsun ezilen tüm kadınlara’’ diyerek okundu.

Bolu'da 40 kişilik grup, Belediye Meydanı'ndan Anıtpark'a kadar yürüdü. Kadınlar dağıttıkları bildiride, ‘‘Hakkımızı bize versinler, bu dünyaya ezilmek için gelmedik. Bizler anayız’’ dediler.

Antalya'da bir grup parti, sendika ve dernek üyesi, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ortak basın açıklaması yaptılar. 50 kadın, ‘‘Kadını özgür olmayan toplum özgürleşemez’’ diye slogan attılar ve yoldan geçenlere karanfil dağıttılar.

Konya'da HADEP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Fatma Nevin Vargün başkanlığında, 700'e yakın kadının katıldığı bir toplantı yapıldı. Türk Bayrağı asılmayan toplantıda zılgıtlar eşliğinde ‘‘İdama hayır, barış hemen şimdi’’, ‘‘HADEP halktır, halk burada’’ sloganları atıldı.

Adana'daki yürüyüşe İnsan Hakları Derneği, HADEP, ÖDP ve EMEP gibi kuruluşlara bağlı yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Kadınlı erkekli göstericiler, ellerinde ‘‘Kadınız, barış taraftarıyız’’, ‘‘Cinsel taciz ve tecavüze hayır’’ pankartları taşıdı. Kalabalık, DSP il binası önünden geçerken ‘‘Başbuğ Ecevit’’, ‘‘IMF uşağı faşist Ecevit’’ sloganı attı.

Van'da HADEP Kadın Kolları'nın organize ettiği açık hava mitingine izin verilmedi. Burada dağılmamakta direnen gruptan 4 erkek gözaltına alındı.

HADEP İçel örgütünü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapmak istediği gösteriye polis izin vermedi. Parti binasında toplanan, halay ve zılgıt çeken grup, bir süre dışarı çıkarak basın açıklaması yapmak istedi. Polis, slogan atan küçük çocukları sokak aralarında kovalayarak copla dağıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!