Ana babalara Eminem rehberi

Güncelleme Tarihi:

Ana babalara Eminem rehberi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2002 00:05

Eminem denilen sinirli, ağzı bozuk genç şarkıcı ortalığı birbirine katıyor. Sadece ülkesi Amerika'da değil, bütün dünyada bir numara. Hatta popülaritesi Elvis Presley ile bile kıyaslanıyor. Eminem'in son albümü milyonlarca satar ve ödülleri toplarken, hayatını anlatan 8 Mile adlı filmi de gişe rekorları kırıyor.

Eminem hayranlığı Türkiye'de de her yere yayılmış durumda, hatta Eminem dinleme yaşı 9-10'a kadar iniyor. Çocukları Eminem'in filmini dört gözle bekleyen anne babalar için bir Eminem rehberi hazırladık.

1 Kimdir yahu bu Eminem?

Asıl ismi Marshall Bruce Mathers III. Takma adının en çok kullanılan Müslüman kadın isimlerinden Emine'yle bir ilgisi yok. Adının kısaltılmışı M & M İngilizce ‘‘eminem’’ diye okunuyor. Ayrıca şarkıcı, M & M adındaki şekerlemeleri çok severmiş. Her neyse, Eminem, 17 Ekim 1974'te ABD'de Missouri eyaletinin Kansas City kentinde doğdu. Babasını hiç tanımadı ve annesi Debbie Mathers-Briggs tarafından yetiştirildi. Yakın akrabalarının evleri arasında mekik dokuyarak geçen uzun yıllardan sonra 12 yaşında tam manasıyla Detroit'li oldu. Burada iki ayrı liseye devam ettikten sonra okulu yarım bıraktı. 16 yaşında Nathan isimli bir kardeşi var.

2 Çoluğu çocuğu var mı?

Annesinin evlat edindiği Kim Mathers-Briggs'le uzun süreli bir ilişkisi vardı. Hálá bunun ilk ve tek aşkı olduğunda ısrarlı. Bu ilişkiden doğan kızı Hailie Jade şu anda altı yaşında. Eminem ile Kim 1999'da evlendiler. Ama evlendikten bir süre sonra ilişkileri bozuldu. Eminem'in konser turnesi sırasında Kim intihara kalkıştı. Bir süre sonra bir bar çıkışında karısıyla öpüşürken gördüğü bir adamın kafasına silahla vurunca boşanmaktan başka yol kalmadı. 2001'de resmen ayrıldılar. Kızları Hailie Jade zamanını daha çok annesiyle geçiriyor ama babasının Detroit'teki lüks evine de gidiyor.

3 Müziğe nasıl başladı?

Henüz 15 yaşındayken Detroit'li müzik prodüktörü Marky Bass'ın dikkatini çekti. Marky ve kardeşi Jeff bu genç yeteneği şoke edici bir rap yıldızına dönüştürmek için kolları sıvadı. ‘‘Onu rap müziğin Marilyn Manson'ı yapmak için uğraştık’’ diye açıklıyorlar durumu. Detroit'in rap ve hip-hop grupları Basement Productions, The New Jacks ve Sole Intent ile çalıştı. 23 yaşında Los Angeles'ın serbest performans ödülünü kazandı.

4 Bu kadar lafı ediliyor da kaç albüm çıkarmış? Kaç ödül almış?

1997'de ilk albümü Infinite'i yayımladı. Interscope Records'la anlaşma imzaladı ve bir yıl sonra Slim Shady LP ve 2000'de Marshall Mathers LP albümlerini hazırladı. Bu yılın haziran ayında dördüncü albümü Eminem Show piyasaya çıktı. 1999'da en iyi solo rap dalında ve en iyi rap albümü dalında iki Grammy ödülü kazandı. Geçen sene buna üç Grammy daha ekledi.

5 Toplumun bazı kesimlerini aşağıladığı söyleniyor doğru mu?

Doğru. Yazdığı şarkı sözleri yüzünden sık sık ırkçı, kadın düşmanı ve gay düşmanı damgası yedi. Irkçı olduğu iddiasını saçma diye niteliyor ve çevresindeki birçok arkadaşının hatta akıl hocası Dr. Dre'nin siyah olmasını buna kanıt gösteriyor. Ama eşçinsel karşıtlığı Pet Shop Boys gibi grupların kliplerine bile yansıdı.

6 Peki Eminem'in şarkı sözlerinde aşağıladıkları arasında kim var?

Kim yok ki? Annesi, eski karısı, Elvis Presley, Back Street Boys, Christina Aguilera gibi pop şarkıcıları, gayler ve lezbiyenler, hatta ABD'de bütün iletişim sektörünü düzenleyen ve kontrol eden ciddi Federal Communications Commission (FCC) bile! Annesi Eminem aleyhine tam 12 milyon dolarlık tazminat davası açtı, ama sadece 1600 dolar alabildi. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin karısı Lynne Cheney de bu laflardan payını aldı: ‘‘Fuck you Miss Cheney!’’

7 Bir video klibinde Usame Bin Laden kılığına girdiği doğru mu?

Tamamen doğru. Yeni albümünden çıkan ilk klibi ‘‘Without Me’’de takma sakal ve giysilerle Bin Laden rolüne soyunuyor. Çetesiyle birlikte müziğin ritmine uyarak mağarasında dans ediyor. Üstelik ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'i de klipte elektrik çarpıyor.

8 Son albümü The Eminem Show'daki sözlerden dolayı dava açan yok ama başı bu sefer internetle dertte galiba?

Hem de fazlasıyla. Daha albüm çıkmadan parçalar internette dolanıyordu. Bu soruna bir çözüm bulamadan albümün CD'sinin New York sokaklarında 5 dolara satıldığı duyuldu. Bu durum Eminem'i öyle sinirlendirdi ki internet korsanlarından en sıkı küfürleri esirgemedi. Plak şirketi albümün piyasaya çıkış tarihini bir ay ileriye atmak zorunda kaldı.

9 Yeni vizyona giren 8 Mile (8 Mil) filmi neyi anlatıyor?

Eminem'in kendisini canlandırdığı filmde, Detroit'teki çocukluk yılları ele alınıyor. Filmde annesini Kim Basinger oynuyor. Eminem'e göre bu film Detroit'in de reklamını yapacak. Hatta sıkıcı sanayi şehri imajını silmesini sağlayabilir. Buna karşın şehrin bazı önde gelenleri Eminem'le Detroit isminin yanyana gelmesinden rahatsızlar.

10 Peki nedir milyonlarca insanı Eminem Bey'in peşine takıp sürükleyen?

Amerikalılar PC denilen (Political Correctness) illetten bıkmış durumda. PC yani ‘siyaseten doğru’ denilen bu akıma göre suya sabuna dokunmak tamamen ayıp hale geldi. Oysa Eminem'in hiç böyle bir derdi yok, tam tersine, aklına esen herkese adıyla sanıyla küfrediyor. Bu da gençlerin hoşuna gidiyor. Ayrıca siyahlara ait bir müzik türünü (Rap, hip hop) bir beyaz olarak popülerleştirmesi de onu ilahlaştırıyor. Zaten kendisi de söylüyor: ‘‘Eğer zenci olsaydım, şu an sattığım albümün yarısını satardım.’’ Türkiye'de bu kadar popüler olması şarkı sözlerini anlayabilenler için isyankarlığından, anlamayanlar içinse Eminem modasının etkisinden. Ayrıca bizim için çok tanıdık bir kadın ismi taşıması da buradaki popülerliğinin sebeplerinden biri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!