Amerika'da neden metrik sistem kullanılmıyor?

Güncelleme Tarihi:

Amerikada neden metrik sistem kullanılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 14:18

Politik sebepler metrik sistemi etkiliyor mu? Amerikanın kullandığı inç-pound sisteminin metrik sistemden farkı ne? İşte Amerika'da neden metrik sistem kullanılmıyor sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Metrik sistemin modern hali Uluslararası Birim Sistemi olarak adlandırılmakta. Dünyadaki tüm ülkeler bunu kullanıyor. Ancak Amerika, Liberya ve Myanmar’da durum biraz daha farklı.

Amerika’da inç-pound sistemi kullanılmakta. Örneğin, bir futbol sahasını metreyle değil yarda ile ölçüyorlar. Bu farkın sebebi Amerika’nın kuruluş yıllarına kadar uzanmakta. Kuzey Amerikalı sömürgeciler İngiltere himayesinde olduklarından, önce İngiliz Krallık Sistemi’ni kullanıyorlardı. Daha sonra, dünyanın geri kalanıyla aralarında bir ölçüm karmaşası ortaya çıkmaya başladığı için metrik sisteme geçmek istediler. Bazı devlet yöneticileri, 1700’lerin sonunda Fransa’ya davet edilerek metrik sistemi nasıl uygulayacaklarına dair eğitim aldılar. Ülkelerine geri döndüklerinde bu sistemi Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde kullanılabilecek duruma getirdiler. Ancak parlamento içinde Fransa’nın gizli politik çıkarları olabileceğine dair bir şüphe oluştu ve metrik sisteme geçmeyi reddettiler. 1865’de Avrupa ülkelerinin çoğu artık bu yeni sisteme geçişini tamamlamıştı. Böylece 1866’da Amerika’da da bir yasa çıkarıldı. Fransa’da bu kez modern metrik sistemin tanıtımı yapılacaktı ve ABD’li yöneticiler bu tanıtıma davet edildiler. Ardından kullandıkları sistemdeki tüm birimler tek tek metrik sistem birimlerine uyarlandı. Fakat 50 yıl içinde Avrupa’dan farklı bir talep geldi ve bu uyarlamadaki değerlerin yenilenmesi istendi. Örneğin Avrupa; 1 yardanın 0,9144 olarak güncellenmesini istedi. Amerika bu standartları da kabul etti ve metrik sistemi resmen başlatmış oldu.

Haberin Devamı

Ne var ki resmi olarak kabul etmiş olmaları, gündelik hayatta kullandıkları anlamına gelmiyor. Günümüzde okullarda öğretiliyor çünkü pratikte sürekli iki sistem arasında geçiş yapıp hesaplamaları gerekiyor. Ayrıca üretilen ürünlerin %30’u metrik sisteme dayalı olarak pazarlanmakta. Ancak tüm sistemi tek seferde uyarlamak çok büyük bir maliyet demek. Bir de tabii Amerikan vatandaşlarının bunca zamandır süregelen alışkanlıklarını değiştirmeleri de kolay olmuyor.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!