Ameliyatlar fobileri tetikliyor

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatlar fobileri tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2002 14:27

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, büyük ameliyatlarda meydana gelen fiziksel travmalar, hasta genel anestezi altında bile olsa, kişinin ileriki yaşamında karşılaştığı acıya dayanıksızlık ve çeşitli fobilere kaynak oluşturabiliyor.

Ritan Carter tarafından yazılan ''Consciousness'' adlı kitapta ortaya atılan bu teze göre, anestezi, hastanın acıyı hissetmesini önlemekten ziyade, hafızayı baskı altına alıyor ve ameliyat masasındaki acının hatırlanmasını engelliyor.

Ancak Rita Carter, bu unutulduğu düşünülen büyük fiziksel travmanın ve çekilen acının, ileriki yıllarda hastanın yaşamına yansıdığını düşünüyor. Carter'a göre, pek çok insanın iğneden bile korkuyor olmasının ardında, fiziksel travmalara karşı unutulmuş acılar yüzünden duyulan büyük hassasiyet yatıyor.

''Beyinde olup biten her şeyin fiziksel bir etkisi var. Bu siz ayık olmasanız da geçerli. Beyniniz bu değişimi yaşamayı sürdürüyor'' diyen yazar, bir hastanın ameliyat sırasında büyük bir acı çekmesi halinde, sonradan bunu hatırlamasa bile, ileriki yaşamında aynı tür bir acıya karşı duyarlı davranacağını savundu.

Bu arada bilim dünyasının hala tam olarak anestezinin nasıl sonuç verdiğinden emin olamadığına dikkat çeken basın ise bilim dünyasının ortaya atılan bu teze de mesafeli durduğuna dikkat çekiyor.

Daily Telegraph gazetesine bu konudaki görüşlerini aktaran Londra'daki St. Bartholomew's Hastanesi anestezi uzmanlarından Dr. Adam Wantman, acının insanın sadece kendindeyken duyabildiği hissedebildiği bir şey olduğunu, bu nedenle anestezi altındaki bir beynin neyi acı olarak kayda aldığını tahmin edemediğini ifade ederek,''Anestezi altındayken yaşadığınız şeylerin sonraki yaşamınızı etkilemesi tabii ki teorik olarak muhtemel. Ancak bu henüz kanıtlanmış değil'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!