Altın Portakal jürisi açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakal jürisi açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2009 16:33

46'ıncı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığını Polonyalı ünlü yönetmen Krzystof Zanussi yapacak.

Haberin Devamı

Jüride, Macar sinemasının usta yönetmeni Karoly Makk, Amerikalı festival yönetmeni Stephen Ashton, yönetmen Canan Gerede ve oyuncu Pelin Batu yer alacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfınca (AKSAV) düzenlenen ve 10-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri üyeleri; Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın, AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal ve AKSAV Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. Sayar, uluslararası yarışma jürisinin, uluslararası yarışma bölümüne seçilen 12 film arasında değerlendirme yaparak “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmeni” belirleyeceğini ve kararını 17 Ekimdeki kapanış töreninde açıklayacağını söyledi.

Vecdi Sayar, festival kapsamında, 14 Ekimde gerçekleşecek Onur Ödülleri gecesinde ise, Danimarkalı yönetmen Bille August ile Amerikalı yönetmen Bob Rafelson'a onur ödülü verileceğini bildirdi. Sayar, aynı gece, Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Sevda Ferdağ ve Yalçın Tura'ya Onur Ödülleri, Erol Günaydın'a Yıldırım Önal Anı Ödülü ve Halil Dede'ye Sinema Emek Ödülü sunulacağını hatırlattı.

Sayar, Antalya'ya yurt dışından gelecek jüri üyeleri ve onur konuklarının yanı sıra Avrupa'nın farklı köşelerinden 50'yi aşkın sanatçının ağırlanacağını bildirdi. Vecdi Sayar'ın verdiği bilgiye göre Antalya'ya gelmesi kesinleşen sanatçılar şöyle: “Uluslararası yarışma filmlerinden “English Strawberries”in yapımcısı Pavel Melounek, başrol oyuncularından Marie Stipkova, “The Other Bank”ın yönetmeni George Ovashvili, “Ambulance”ın yapımcısı Lilette Botassi, “Operation Danube”un yapımcısı Wlodzimierz Niderhaus, senaryo yazarı Jacek Kondracki, “Border”ın görüntü yönetmeni Vrezh Petrosyan, “Paper Soldiers”in başrol oyuncusu Merab Ninidze, “Sinemanın Müziği, Müziğin Sineması” programı içinde gösterimi yapılacak “Per Sofia” filminin yönetmeni Ilaria Paganelli, filmin başrol oyuncularından Carina Wachsmann ve Stephanie Capetanides.”

Haberin Devamı

ULUSLARARASI YARIŞMAYA FELSEFECİ BAŞKAN

Haberin Devamı

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığını Krzysztof Zanussi'nin yapacağını bildiren Sayar, Zanussi'nin aynı zamanda tanınmış bir fizikçi ve felsefeci olduğuna değindi. Zanussi'nin, ilk konulu uzun filmi olan “Kristal'in Yapısı/Struktura Krysztalu”nun (1969) içerdiği felsefi ögelerle sinemada özgün bir yer kazandığına dikkati çeken Sayar, felsefi içeriğiyle dikkat çeken bir diğer filmi “Konstans/Sabit Sayı”nın, Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Özel Ödülü'ne değer görüldüğünü anımsattı. Sayar, Zanussi'nin yönettiği “From a Far Country/Uzak Bir Ülkeden” ve Papa II. Johannes Paulus'un yaşamını anlatan “Rok Spokojnego Slocna/Sakin Güneş Yılı” adlı filmlerinin de Venedik Film Festivali'nde büyük ödülün sahibi olduğunu vurguladı. Sayar, Zanussi'nin son filmi “And A Warm Heart/Kalp Hırsızı” adlı filmi festival programının Özel Gösteriler bölümünde yer aldığını kaydetti.

Yarışmanın jüri üyelerinin Macar sinemasının usta yönetmeni Karoly Makk, Amerikalı festival yönetmeni Stephen Ashton, yönetmen Canan Gerede ve oyuncu Pelin Batu olacağını bildiren Sayar, Makk'ın da ödüllü bir yönetmen olduğuna işaret etti. Vecdi Sayar, 1980 yılında Berlin Film Festivali'nde, 1987 yılında Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmış olan Karoly Makk'ın son filmi “Aşk”ın, Cannes Film Festivali'nde “Jüri Özel Ödülü”ne değer görüldüğünü söyledi. Sayar, “Aşk”ın özel gösteriminin festival çerçevesinde yapılacağını da ifade etti.

Haberin Devamı

JÜRİDE BİR FESTİVALCİ

Sayar'ın verdiği bilgiye göre, jüri üyelerinden Stephen Ashton, yönetmenliğinin yanında, yazar, fotoğrafçı, görüntü yönetmeni ve film kurgucusu olarak da tanınıyor ancak asıl olarak festivalciliğiyle ünlü. Ashton, 1986 yılında Napa/Sonoma Wine Country Film Festivali'ni kurdu ve o yıldan beri festivalin sanat yönetmeni olarak görevini sürdürüyor. Söz konusu festival kapsamında Kirk Douglas, Anthony Quinn, Richard Dreyfus, Patrick Swayze gibi ünlüleri festivalin “Kariyer Başarı Ödülü” ile onurlandıran Ashton, birçok derginin editörlüğünü ve yazarlığını da yaptı.
Vecdi Sayar, jüride Türkiye'yi iki kadının temsil edeceğinin altını çizerek, “Abidin, Sen Mutluluğun Resmini Yapabilir misin?” adlı belgeseliyle de tanınan Canan Gerede ve aynı zamanda şair de olan sinema oyuncusu Pelin Batu'nun jüride görev alacağını hatırlattı.

Sayar, Altın Portakal'ın onur konuklarından Bob Rafelson'ın, başrollerinde Jack Nicholson'ın oynadığı “Five Easy Pieces” adlı filmin yönetmeni ve senaryo yazarlarından olduğunu kaydetti. Sayar, Rafelson'un, aynı zamanda 60'lı yılların kült filmi “Easy Rider”ın yapımcısı olarak tanındığını hatırlattı.

Festivalin diğer onur konuğu Danimarkalı ünlü yönetmen Bille August'un “Fatih Pelle/Pelle the Conqueror” adlı 1987 yapımı filmiyle hem Altın Palmiye hem de Altın Küre ödüllerini kazandığını da ifade eden Sayar, August'un, Altın Palmiye ödülünü iki kez kazanan nadir yönetmenlerden biri olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

YARIŞMAYA KATILACAK FİLMLER

Altın Portakal'ın Uluslararası Yarışma bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından, 2008 ve 2009 yapımı 12 film yarışacak. Yarışmaya katılacak filmler şunlar:

Yarışmanın Bulgar yönetmeni Kamen Kalev, “Eastern Plays/Şark Oyunları” ile iki kardeşin gözünden günümüz Bulgaristan'ını yorumluyor. Bazı sahneleri İstanbul'da çekilen filmin oyuncuları arasında Saadet Işıl Aksoy ve Hatice Aslan da yer alıyor.

Çekoslovakya'nın 1968'deki Sovyet işgalini konu alan iki film, Çek yapımı “English Strawberries/İngiliz Çilekleri” ve Polonya-Çek Cumhuriyeti ortak yapımı “Operation Danube/Tuna Operasyonu”. 1960'lı yıllar Rusya'sında kozmonotların yetiştirildiği bir okulda geçen 'Paper Soldier/Kağıttan Asker' yarışmanın geçmişe ayna tutan filmleri arasında yer alıyor.

Sırp yönetmen Goran Radovanovic'in “Ambulance/Ambulans”ı Montreal'den sonra Avrupa prömiyerini 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak. Mülteci sorununa değinen iki film, 'The Other Bank/Öteki Yaka” ve “East Of Me/Benim Doğum” da “En İyi Film” ödülü için yarışacak.

59. Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülü alan “Katalin Varga” toplumsal baskılara direnen bir kadının öyküsünü anlatırken; Pelin Esmer'in San Sebastian Festivali'nde de yarışan “11'e 10 Kala” adlı filmi tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey'in yaşamını konu alıyor. Yarışmanın kurgu belgesel türündeki yapımı “Border / Sınır” Ermeni yönetmen Harutyun Khachatryan'ın imzasını taşıyor. Uluslararası yarışmada yer alan bir diğer Türk filmi de geçtiğimiz günlerde Montreal Film Festivali'ne katılan Abdullah Oğuz'un yönettiği “Sıcak”. Altın Portakal'a İtalya'dan katılan “Freedom / Özgürlük” bu yıl Karlovy Vary Festivali programında da yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!