Altın Lale Şili'ye gitti

Güncelleme Tarihi:

Altın Lale Şiliye gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 09:32

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin büyük ödülü Altın Lale, Şilili yönetmen Pablo Lorrain'in Tony Manero adlı filmine gitti. İşte bu yılki festivalin ödül dağılımı;

Haberin Devamı

“Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü”, Şilili yönetmen Pablo Larrain’in “Tony Manero” adlı filmine verildi. “Altın Lale Uluslararası Yarışma” Jüri Başkanı yönetmen Goran Paskalievic’in açıkladığı ödülü filmin sanat yönetmeni Polin Garbisu’ya bu sene İstanbul Film Festivali‘nin “Sinema Onur Ödülü”nü alan Hale Soygazi takdim etti.

“Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü Aslı Özge’nin “Köprüdekiler” adlı filmine verildi. Filmin yönetmeni ve yapımcısı Aslı Özge ve filmin diğer iki yapımcısı Sevil Demirci ve Fabian Massah’a ödüllerini Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Kutluğ Ataman ve oyuncu Özgü Namal takdim etti.

“Altın Lale Yılın En İyi Türk Yönetmeni” ödülü ise “Uzak İhtimal” filminin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun’a verildi. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ödülünü Kutluğ Ataman ve Özgü Namal’ın elinden aldı.  “Yılın En İyi Türk Filmi” ve “Yılın En İyi Türk Yönetmeni”ne Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 biner TL değerinde para ödülü de veriyor.

Haberin Devamı

“En İyi Kadın Oyuncu” ödülü “Pandora’nın Kutusu” filmindeki rolü ile Derya Alabora’nın oldu. Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri’sinin seçtiği “En İyi Erkek Oyuncu” da, “Uzak İhtimal” filmindeki rolüyle Nadir Sarıbacak oldu. Oyuncular, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen, 10 biner TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.

Festival’de Ulusal Yarışma’da bu yıl ilk kez verilmeye başlanan “En İyi Senaryo Ödülü”ne “Uzak İhtimal” filmiyle Tarık Tufan, Görkem Yeltan ve Bektaş Topaloğlu layık görüldü. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’daki bir diğer yeni ödülü “En İyi Görüntü Yönetmeni” ise “Süt” filmiyle Özgür Eken’e verildi.

Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri’sinin bu yıl ilk defa seçtiği kategorilerden bir diğeri ise  “En İyi Müzik” oldu. “En İyi Müzik Ödülü”nü “Ali’nin Sekiz Günü” filmiyle kazanan Nail Yurtsever aldı.

Pelin Esmer’in “11’e 10 Kala” adlı filmi Ulusal Yarışma’nın “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Ödülleri ise; Uluslararası Yarışma’da Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Süt” adlı filme, Ulusal Yarışma’da Reha Erdem’in “Hayat Var” adlı filmine verildi.

Haberin Devamı

Festival’in “Türk Sineması” tema sponsoru Efes Pilsen, Ulusal Yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI Jürisi tarafından seçilen ve Onat Kutlar anısına ödüllendirilen “Hayat Var” adlı filmin yönetmeni Reha Erdem’e bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30 bin USD değerinde para ödülü de verdi.

“Sinemada İnsan Hakları” yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE’i ise Şilili yönetmen Marco Bechis’in “Kırmızı Adamların Toprağı / Birdwatchers” adlı filmi kazandı.

İKSV’nin medya sponsorlarından Radikal Gazetesi tarafından verilen “Halk Ödülü” hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Semih Kaplanoğlu’nun “Süt”; Ulusal Yarışma’da Aydın Bulut’un “Başka Semtin Çocukları” adlı filmleri kazandılar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!