Altın Ayı töreninde Çamlıhemşin mesajı

Güncelleme Tarihi:

Altın Ayı töreninde Çamlıhemşin mesajı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 00:00

Susuz Yaz filmiyle 1964 yılında Metin Erksan’ın kazandığı Altın Ayı Ödülü’nü 46 yıl sonra Bal ile yeniden Türkiye’ye getiren yönetmen Semih Kaplanoğlu filmini çektiği Çamlıhemşin’e sahip çıktı.

Haberin Devamı

GECEDEN RENKLİ GÖRÜNTÜLER

ALTIN AYI ÖDÜLÜNÜ BÖYLE KAZANDI / FİLMİN FRAGMANI - WEB TV

Kaplanoğlu; “Çamlıhemşin doğa harikası. Bölgede hidroelektrik santrali yapılması planlanıyor. Bundan vazgeçilmesi gerekir” dedi.

Karakovan balcılığı yapan Yakup ve oğlu Yusuf’un birbirileriyle ve doğayla ilişkilerini konu eden Bal filmi, 16 Şubat’ta Berlinale Palast’ta basın gösteriminden sonra Berlin Film Festivali Berlinale’de en çok konuşulan film oldu. Basında eleştirmenlerden tam puan alan ve favori olan filmin diğer gösterilerinin biletleri de kara borsaya düştü.

Filmin başrol oyuncusu Bora Altaş, Berlinale’in yeni yüzü olarak kabul edildi. Tüm bu gelişmeler 20 Şubat’ta düzenlenen ödül töreninde de Altın Ayı almasının adeta habercisi oldu. Semih Kaplaoğlu’nun doğa güzelliklerini de yansıttığı filminin Altın Ayı Ödülü kazanması hiç kimse tarafından şaşırtıcı bulunmadı. Semih Kaplanoğlu törenin hemen ardından Hürriyet’e şunları söyledi:

 

Haberin Devamı

Yeni ufuklar açar

Ödülü aldığıma çık sevindim. Metin Erksan’ı buradan saygıyla anıyorum. 46 yıl sonra ikinci kez ödül Türkiye’ye geldi. Müthiş bir durum. Türk sineması adına iyi bir çıkış olur. Umarım bu ödül Türkiye ve Türk sinemasına yeni ufuklar açar. Genç sinemacılar Türk sinemasına yeni boyutlar kazandırır, başka açılardan filmler çekerler.

Annem tahmin etmişti

Eleştiriler olumlu olsa da ben temkinliydim. Büyük tören yapılmadan önce gündüz Kiliseler Birliği tarafından oluşturulan bağımsız jüri ödülü aldım. O ödül beni çok sevindirdi. Çünkü İslam ögelerinin de işlendiği filme Kiliseler ödül veriyorsa iyi bir film diye düşündüm. Törene ödül alan filmlerin yapımcı, yönetmen ve oyuncularını davet ediyorlar. Daveti alınca bir ödül alacağımı düşündüm. Ama Altın Ayı olacağını bilmiyordum. Bir tek annem benim Altın Ayı Ödülü alacağımı bana söyledi. Gelmeden annem ‘Semih ödülü sen alacaksın’ dedi.

Bora filmde hiç zorlanmadı. Babası ile gerçek hayatta sürekli işe gittiği için bu da çekimlerde büyük avantaj sağladı. Çok zeki ve duygusal bir çocuk. Filmde hiç pes etmedi. Çekimleri bırakıp gitmedi. O olmazsa bu film olmazdı. Ona çok şey borçluyum. Ona haber verdiğimde çok mutlu oldu. Berlin’e gelip gittiği için de çok mutlu oldu. Umarım bu gelişmeler onun hayatını olumsuz etkilemez. Türkiye’ye dönünce hem Bora’yı hem de Çamlıhemşinlileri ziyaret edeceğim.

Haberin Devamı

Hidroelektrik santrali yapılmasın

Çamlıhemşin doğa harikası. İnsanları harika. Bölgede hidroelektrik santrali yapılması planlanıyor. Bundan vazgeçilmesi gerekir. Bu film ve ödülün bu planın gerçekleşmesinin önünde duracak bir engel olmasını umuyorum. Onların istediği gibi doğa kalmalı.

Biz çekim yaparken bir ayı ormandaki peteklerden bal almaya geldi. Ayı bizi görünce ürktü ve kaçtı. Peşinden koştuk fakat yetişemedik. Ormandaki ayı kaçtı fakat Berlin’de Altın Ayı’yı yakaladık.

Bora’nın evinde ödül sevinci

Muhammet KAÇAR/DHA
FİLMDE canlandırdığı Yusuf rolüyle ilk sinema deneyimini yaşayan ve başarılı oyunculuğuyla büyük övgüler alan Bora Altaş’ın Çamlıhemşin’in Konaklar Mahallesi’ndeki evinde ise gurur ve sevinç bir arada yaşandı. Çamlıhemşin Atatürk İlköğretim Okulu 2’nci sınıf öğrencisi Bora Altaş, sevincini 5 yaşındaki kardeşi Gökdeniz, babası Raşit Altaş ve annesi Ümmühan Altaş’la paylaştı. Almanya’dan dönen oğullarını öperek tebrik eden Altaş çifti, Bora’nın sinema yaşamının devam etmesini diledi.

Çamlıhemşin’in üçüncü ödülü

Bal filminin konusu;

Yusuf (7) ilkokula başlamış, okuma yazma öğrenmektedir. Babası Yakup (35-38) ürkütücü bir ormanın derinliklerinde, yüksek ağaçların üzerine kurulmuş el yapımı kovanlarda üretilen karakovan balcılığıyla uğraşmaktadır. Babasıyla sık sık gittiği orman, Yusuf için gizemli bir yerdir...

Yusuf bir sabah gördüğü rüyayı babasına anlatır. Bu rüya ikisi arasında sonsuza dek kalacak bir sırdır.

Aynı gün Yusuf sınıfın önünde öğretmenin verdiği okuma metnini okurken aniden kekelemeye başlar ve arkadaşlarının alay konusu olur.

Yakup, anlaşılmaz bir nedenle soyu hızla tükenen Kafkas arılarının peşinden uzak bir ormana gider. Babasının gidişiyle Yusuf iyice sessizliğe gömülür. Yusuf'un bu hali çay tarlasında çalışan annesi Zehra'yı (28) üzmektedir. Ne kadar uğraşsa da Yusuf'u konuşturamaz.

Günler geçer, Yakup'un gecikmesi Zehra'yı ve Yusuf'u tedirgin eder. Zehra Miraç Kandil'i gecesi için Yusuf'u köyden uzaktaki annaannesine gönderir. Yusuf, orada dinlediği hikayelerdeki peygambere benzettiği babasının mutlaka geri döneceğine inanmaktadır.

Ertesi gün Sis Dağı şenliğinde de Yakup'a rastlayamazlar...

Babasını aramak için ormanın derinliklerine dalan Yusuf'un gördüğü rüya gerçekleşecek midir?

Çamlıhemşin Belediye Başkanı bağımsız İdris Melek, Altaş Ailesi’ni evinde ziyaret ederek Bora’yı tebrik etti ve başarılarının sürmesini diledi. İdris Melek, ‘Bal’ın Çamlıhemşin’de çekilen ve ödül alan üçüncü film olduğunu belirterek, “Daha önce Bulutları Beklerken ve Sonbahar da ödül almıştı. Bal ile alınan Altın Ayı, ülkemizin ve bölgemizin ciddi tanıtımı oldu. Karakovan balımızı dünyaya duyurduk” dedi.
Melek, Samih Kaplanoğlu’nun ödül töreninde yaptığı konuşmada da değindiği hidroelektrik santrallerinin bölgeye büyük zarar verebileceğini vurguladı.

Kekelerken zorlandım

Küçük oyuncu Bora Altaş, filmi çekerken zorlandığı bölümler olduğunu ifade ederek, “Kekeleme sahnesi vardı. O sahnede biraz zorlandım. Ama oynadığım
filmin ödül alması beni çok sevindirdi” dedi.

Haberin Devamı

Bora Altaş’ın, İzmir’de uzun yıllar buzdolabı tamirciliği yapan, emekli olduktan sonra memeleketi yerleşen babası Raşit Altaş ise “Filmin galasına katılmak için Berlin’e gittik. Daha sonra Türkiye’ye döndük ve iki gün İstanbul’da kaldık. Dün akşam Rize’ye geleceğimiz sırada filmin Altın Ayı ödülünü aldığını öğrendik. İnanılmaz duygular yaşadık, çok mutlu olduk” diye konuştu.

La Repubblica görmezden geldi
Reha ERUS / ROMA

BÜTÜN İtalyan televizyonları ve gazeteleri Bal’ın başarısına geniş yer ayırırken, La Repubblica’nın tam sayfa haberinin tamamını Roman Polanski’nin başarısına ayırıp Altın Ayı’yı kazanan Türk filminden hiç bahsetmemesi dikkat çekti. La Repubblica’da sık sık Türkiye karşıtı görüşlere yer veriliyor.
İtalya’da yaşayan ünlü yönetmen Ferzan Özpetek ise, “Berlin, Avrupa sineması için prestijli ve çok önemli bir festival. Beni “Panorama” bölümüne yeni filmim ‘Serseri Mayınlar’ ile davet ettiklerinde elbette sevinmiştim. Ancak büyük ödülü kıymetli meslektaşım Semih Kaplanoğlu sanki ben kazanmışım gibi mutlu oldum, gurur duydum. Kendisini bu başarıyı bize yaşattığı için kutlarım” dedi.


 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!