Almanya'nın en ünlü feministi vergi kaçırdığını itiraf etti

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın en ünlü feministi vergi kaçırdığını itiraf etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2014 13:11

Almanya'nın en ünlü feministi Alice Schwarzer'in vergi kaçırdığının ortaya çıkması bir taraftan şaşkınlıkla karşılanırken, diğer taraftan ülkede vergi kaçıranlarla ilgili tartışmaları alevlendirdi.

Haberin Devamı

Schwarzer kendini ihbar ederek 1980'li yıllardan beri İsviçre'de bir banka hesabı olduğunu ve vergi kaçırdığını itiraf etmişti. Almanya'da kendini ihbar eden vergi suçluları belli bir miktarı ödedikten sonra ceza almadan kurtuluyor. Schwarzer son on yıl için devlete 200 bin Euro vergi ödemeyi kabul etti. Alman kanunlarına göre on yılı aşan süre ise zaman aşımına uğruyor ve bu süre için vergi ödemek gerekmiyor. Schwarzer'in bu şekilde vergi ödemeden geçirdiği 20 yıllık bir süre olduğu ve bu süre içinde devletten 400 bin Euro para kaçırdığı belirtiliyor. Schwarzer ise şimdi bir vakıf kurmaktan ve bu vakfa bir milyon Euro civarında para bağışlamaktan söz ediyor.

HEM VERGİ KAÇIRIYOR, HEM MAĞDURU OYNUYOR

İsviçre'de niçin banka hesabı açtırıp vergi ödemediği yönündeki sorular karşısında Schwarzer, 70 ve 80'li yıllarda aleyhinde kampanyalar yürütüldüğünü ve kendisinin de Almanya'dan kaçmak zorunda kalma ihtimali gördüğünü, bunun için İsviçre'de banka hesabı açtırdığını öne sürüyor. Schwarzer kadın hakları konusunda öne çıkmış ve hayatı boyunca adalet duygusu ile hareket ettiğini belirtmişti. Şimdi ise son 30 yıl boyunca vergi kaçırdığının ortaya çıkmasının imajını yerle bir ettiği yönünde yorumlar yapılıyor.

Geçtiğimiz aylarda da Bayern Münih Futbol Takımı Başkanı Uli Hoeness'in vergi kaçırdığı ortaya çıkmıştı. Ancak Almanya'da üst tabaka mensupları arasında vergi kaçırma olaylarına sıkça rastlanıyor. Özellikle Die Zeit gazetesinin önde gelen isimlerinden Theo Sommer gibi isimlerin de bunların arasında olması şaşkınlık meydana getiriyor. Geçtiğimiz günlerde vergi kaçırdığı yönündeki iddialar sonrası Helmut Linssen, Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'teki saymanlık görevinden istifa etmişti.

Bu arada Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder (CSU) vergi kaçırdığını ihbar edenlerin ödemesi gereken cezanın artırılmasını istedi. Focus dergisine konuşan Söder, 500 bin Euro´yu geçen meblağlarda vergi kaçıranın kendi kendini ihbar etmesinin de cezadan muaf hale getirmemesi gerektiğini söyledi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans da vergi kaçırma vakalarında cezai müeyyideden kurtaran zamanaşımı uygulamalarının süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Walter-Borjans, “Uzun yıllar parasını saklayanların yanına bu davranışı kar kalmamalı. Özellikle vergi kaçıranların peşinde koşan maliye görevlileri zamanaşımı uygulamasını doğru bulmuyor." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!