Almanya’dan MİT’e soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Almanya’dan MİT’e soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 22:05

Federal Almanya Savcılığı, Almanya’daki FETÖ yanlılarına yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunduğu şüphesiyle Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) karşı soruşturma başlattı. Federal Savcılık sözcüsü Frauke Köhler, soruşturmanın başarısının Alman istihbaratının elindeki delillere bağlı olduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Doğruysa, bu çok ağır bir gelişme olur” dedi.

Haberin Devamı

KABUL EDİLEMEZ

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise “Alman toprakları üzerinde casusluk yapmak suç teşkil eder ve biz buna tahammül edemeyiz” açıklamasını yaptı. Maiziere şunları söyledi: “Bu tür casusluk aktivitelerini Alman istihbaratı takip ediyor. Her ülke bizim ülkemize gönderdiği istihbarat görevlisini bize bildirmek zorunda. Büyükelçiliklerde bildirilenin dışında görev yapanlar oturma iznini kaybeder. Suç unsuru varsa, savcılık devreye girer. Bu listeyi tek tek incelemek lazım. Bu, Türkiye, Almanya ilişkilerinin geleceği olamaz.” Almanya’nın Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletleri listedeki Türkleri “Türkiye’ye gitmeniz tehlikeli” diye uyardığını açıkladı.

GAZETENİN İDDİASI

Soruşturma, Alman ‘Süddeutsche Zeitung’ gazetesinin, NDR ve WDR televizyonlarıyla yaptığı ortak haber sonrasında geldi. Gazetenin iddiasına göre, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, şubatta Münih Güvenlik Konferansı’nda görüştüğü Alman Haberalma Teşkilatı (BND) Başkanı Bruno Kahl’e Gülen yanlısı 300 kişi, 200 dernek, okul ve kuruluşun adının yer aldığı bir liste verdi. MİT Müsteşarı , bu listeyi Almanya’da Gülen yanlılarının takibinde kendilerine yardımcı olmaları amacıyla verdi. Ancak BND Başkanı Kahl, listeyi hükümete ve iç istihbarat servisine sundu ve ardından Asayiş Şubesi ve Federal Savcılığa ihbarda bulundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!