Almanya'dan Mısır'daki idam kararlarına tepki

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Mısırdaki idam kararlarına tepki
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 15:12

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişinin idam cezasına çarptırılmasına tepki göstererek, "Halkın büyük bölümünün siyasi katılımdan, siyasi temsilden dışlanmaya devam etmesi, bize göre olumlu bir gidişat değil" dedi.

Haberin Devamı

Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ile Steinmeier, Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Katarlı mevkidaşı ile görüşmelerinde iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Ortadoğu'daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Steinmeier, Almanya olarak Mısır'daki gelişmelerden endişeli olduklarını kaydetti.

Mısırlıların demokrasi ve hukuk devleti yolunda gelişme kaydetmelerini arzu ettiklerini vurgulayan Steinmeier, "Ancak şu günlerde Mısır'da yüzlerce insanın iki-üç saat süren duruşmalar sonunda ölüm cezalarına çaptırılması büyük sıkıntı yaratan bir durum. Halkın büyük bölümünün siyasi katılımdan, siyasi temsilden dışlanmaya devam etmesi, bize göre olumlu bir gidişat değil" şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, görüşmelerinde Suriye konusunu da ele aldıklarını belirtirken, Esed rejiminin askeri operasyonlarına ve kentleri ablukaya almalarına tepki gösterdi.

Suriye'de kimyasal silahların imha edilmesi konusunda geçen aylarda sağlanan uzlaşmanın ardından, gerilimi düşürme yönünde çabaların başarıya ulaşacağını umut ettiklerini hatırlatan Steinmeier, "Ne yazık ki bu umudumuz gerçekleşmedi. Tam tensine ölümler artarak devam ediyor" dedi.

Steinmeier, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de ölümlerin bir kısmı askeri operasyonlar sonucu ancak bir çok kişi de kentlerin, bölgelerin etrafının çevrilmesi sonucu açlık nedeniyle ölüyor. Bunun da iç savaşın taraflarınca kullanılan bir strateji olduğu, özellikle Esed rejimi tarafından kullanılan bir strateji olduğu görülüyor."

Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye de görüşmelerinde ikili ilişkileri daha da geliştirmeyi konuştuklarını, ayrıca Ortadoğu ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Suriye halkının iç savaş nedeniyle çok büyük zorluklar altında olduğunu vurgulayan El-Atiyye, "Hangi müzakereler olursa olsun, temelde Suriye halkının içinde bulunduğu son derece kötü duruma bir an önce son verebilecek,
hızlı bir siyasi çözüm olanağını konuşuyoruz" dedi.

El-Atiyye, Katar ve Almanya'nın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İsrail-Filistin anlaşmazlığına çözüm sağlamayı amaçlayan girişimini de desteklediklerini vurgulayarak, anlaşmazlığa adil bir çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!