Almanya'da Apo'yla pazarlık skandalı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Apoyla pazarlık skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, Düsseldorf Mahkemesi'nde yargılanmaları süren Nihat Asut ve Haydar Ergül adlı iki PKK militanının salıverilmesi için Federal Başsavcılık ile pazarlık yaptığı ortaya çıktı. Apo'nun bundan böyle Almanya'da teröre başvurulmayacağı yolunda güvence vermesi üzerine, iki PKK militanı hakkındaki iddianame değiştirildi.

TERÖRİST, ADİ SUÇLU OLDU

Federal Başsavcılık, Düsseldorf'taki duruşmanın hakim, savcı ve sanık avukatlarıyla irtibata geçerek, iki militan hakkında, Alman Ceza Yasası'nın 129. Maddesi'nde öngörülen ‘‘Yasadışı örgüte üye olmak''tan açılan davanın düşürülmesini sağladı. Savcılık, iddianamede değişiklik yaparak, 41 yaşındaki Haydar Ergül ile Nihat Asut'un, Almanya'daki Türk müesseselerine karşı 1993 yılında başlatılan seri saldırı emrini, PKK adına değil de kendi başlarına vermiş olduğunu ileri sürdü. İki sanık böylece, ‘‘terörist'' suçlamasından kurtulup bireysel eylem yapan adi suçlu durumuna getirildi.

Taraflar böylece, önümüzdeki salı günü açıklanacak mahkeme kararında, Haydar Ergül'e 5 yıl 9 ay, Nihat Asut'a da, 5 yıl hapis cezası verilmesinde anlaşmaya vardı. Hakim, savcı ve sanık avukatları, tutuklu bulundukları dönemleri de bu cezadan düşürüp iki militanın birkaç ay sonra serbest bırakılmasını kararaştırdı. Berlin'de yayınlanan Tagezzeitung adlı gazetenin haberine göre, Abdullah Öcalan ile Federal Başsavcılık arasındaki pazarlık Ali Ghasi adındaki İranlı bir Kürt aracılığıyla gerçekleşti.

Federal Başsavcılık Sözcüsü Eva Schübbel, pazarlığı doğrulayarak şunları söyledi: ‘‘Evet Öcalan'ın temsilcisi geldi, bizden duruşmanın bir an önce sonuçlandırılmasını istedi. Biz de bunu uygun gördük. Bu Alman adalet sisteminde sıkça yapılır. Aksi takdirde duruşmalar uzar.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!