Almanya, nükleer enerjiden vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

Almanya, nükleer enerjiden vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

TARİHİ KARAR

Almanya'da koalisyon ortağı Yeşiller'in yıllardır mücadelesini verdiği nükleer enerjiye son verilmesi isteği, sonunda hükümet kararı olarak gerçekleşti. Tarihi kararı Başbakan Gerhard Schröder, dün sabah açıkladı.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, dün Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, hükümet ile nükleer enerji alanında faaliyet gösteren sanayiciler arasında yaklaşık 1.5 yıldır süren müzakereler sonucunda, tarihi anlaşmaya varıldığını belirtti. Başbakan Schröder, anlaşma gereği, ülkedeki 19 nükleer santralden her birinin açılış tarihinden itibaren 32 yıl hizmet verdikten sonra kapatılacağını belirtti. Schröder, ‘‘hem toplumun, hem de sanayicilerin çıkarlarını koruyan’’ bir çözüm bulmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Aralarında RWE, VIAG, VEBA ve Energie Baden-Wuerttemberg gibi dev isimlerin bulunduğu Alman nükleer sanayi firmaları, karardan üzüntü duyduklarını belirttiler. Dev nükleer sanayi şirketlerinin temsilcileri, kararı ‘‘kerhen’’ kabul ettiklerini kaydettiler. Buna göre ilk kapatılacak santral, Ekim 1968'de faaliyete geçen 340 megavat gücündeki Obrigheim olacak. Bu santralin faaliyetinin 31 Aralık 2002'de durdurulması öngörülüyor. Kapatılacak son santral ise 1269 megavat gücündeki Neckarwestheim-II, 2021 yılında devre dışı kalacak.

2021’DE HEPSİ KAPANACAK

Başbakan Schröder (ortada), tarihi kararı VEBA Nükleer Enerji Şirketi’nin Başkanı Ulrich Hartmann (solda) ve RWE Enerji Şirketi’nin Başkanı Dietmar Kuhnt ile birlikte açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!