Almanya’daki Müslümanlar bizim bir parçamızdır

Güncelleme Tarihi:

Almanya’daki Müslümanlar bizim bir parçamızdır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 00:00

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinde yaşayan Müslümanların “Almanya’nın bir parçası” olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gauck, “İslam, Almanya’nın bir parçası” diyen selefi Christian Wulff’ün yaklaşımını özünde paylaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Haftalık Die Zeit Gazetesi’ne demeç veren ve çeşitli konulara değinen Gauck, selefi Wulff’ün İslam’la ilgili söylemlerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Özünde selefimin bu yaklaşımını paylaşıyorum. Çünkü söylemek istediği şudur; Vatandaşlar, sakince bir nefes alalım ve gerçekleri görelim. Gerçek olan da, bu ülkede çok sayıda Müslümanın yaşadığıdır.”

Gauck, “Siz ‘İslam Almanya’nın bir parçasıdır’ cümlesini nasıl kurardınız” sorusuna da, “Ben ‘ülkemizde yaşayan Müslümanlar, bu toplumun bir parçasıdır’ derdim” yanıtını verdi.

Vatana aitlik nedir

“Bu ifadenin arkasında, vatana aitlik arzusunun, doğuma bağlı olmadığı, yaşanılan yere ve burada geçerli normlara olan bağlılıktan geçtiği anlamı yatıyor. Bir başka ifadeyle, buraya gelen herkes, ki sadece vergi ödeyenleri kast etmiyorum, aynı zamanda, geldikleri ülkede sahip olmadıkları hak ve özgürlükleri yaşamak için gelenler de, temel ilkelerimizi zedelemediği sürece, toplumumuzun bir parçasıdır. Bu nedenle, kişilerin aitliğini tanımlayan tek cümlelik ifadeler, özellikle din gibi sakıncalı konuları da kapsıyorsa, sorun yaratabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!