Almanya’da Türk bayrağı krizi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da Türk bayrağı krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2011 00:00

Würzburg Belediyesi’nin Türklerin Almanya’ya göçünün 50’nci yılı nedeniyle kent caddelerine astırdığı 50 Türk bayrağı krize neden oldu. Özellikle aşırı sağcı kesimden gelen tepkiler üzerine Belediye Başkanı, bayrak sayısını beşe indirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bavyera Eyaleti’ne bağlı Würzburg kentinde açılan Türklerin bu ülkeye göçetmesi nedeniyle açılan “50 yıl, 50 bayrak” sergisi, özellikle aşırı sağ kesimden tepki aldı. Würzburg Belediye Başkanı Georg Rosenthal, tepkiler üzerine bayrak sayısını beşe indirdi.
Belediyeye bağlı Düzen Dairesi’nden (Ordnungsamt) özel izin alınarak, Türklerin Almanya’ya göçünün 50’nci yılı nedeniyle kentin önemli caddelerine Türk bayrakları asıldı. Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) Müdürü Dr. Latif Çelik ve Würzburg Belediyesi Yabancılar Uyum Meclisi Başkanı Antonino Pecoraro’nun girişimleri ve Würzburg Ditib Camii’nin katkıları ile gerçekleşen bayrak şöleni özellikle aşırı sağcı kesimin tepkisini çekti. Kentin önemli caddelerindeki Türk bayraklarını gören bazı kişiler, belediyeyi telefon ve e-mail yağmuruna tutarak “Neden bu kadar çok Türk bayrağı asılmasına izin verdiniz” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Alman bayrağı da asıldı

Würzburg Belediye Başkanı Georg Rosenthal, normalde 2 hafta asılı kalması planlanan bayrakların sayısını beşe düşürme kararı aldı. Bayrak asılması için verilen izinden haberi olmadığını da kaydeden Rosenthal bir açıklama yaparak “Türkler’in 50’nci göç yılı olması elbette önemli bir gelişme, ancak yapılan etkinlikle yanlış mesaj verildi” dedi. Bunun üzerine belediye beş Türk bayrağının yanına beş Alman bayrağı da astı.
Dr. Latif Çelik Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Yaşananlardan dolayı üzgünüz. Bu iş belediyeye sorularak, izin alınarak yapıldı. Ancak 50 yıllık bir tarihi konunun böyle olaylara çekilmesi bizi üzdü. Radikal grupların bu konuyu malzeme yapmasına izin vermeyeceğiz. Bayrak sayısı 50 olmuş, 5 olmuş, fark etmez. Biz her milletin bağrağına saygılıyız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!