Türkiye'yi gururlandıran çocuk

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi gururlandıran çocuk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 09:21

Berlin Film Festivalinde “En iyi film” için verilen “Altın Ayı” ödülünü Türk yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun “Bal” adlı filminin kazanması, yabancı basında büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

ÖDÜL TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

 

Tam 46 yıl sonra Berlin Film Festivali Berlinale'de Türkiye’ye ödül kazandıran Semih Kaplanoğlu, bu başarısıyla Alman basını başta olmak üzere uluslararası basında övgü alırken, filmin sekiz yaşındaki başrol oyuncusu Bora Altaş ön plana çıkan isim oldu.   

 

Alman dergisi Der Spiegel,  “Büyük ödül Türk filmi 'Bal'a verildi” başlığı altından verdiği haberde, “Almanya'nın en önemli film ödülü Türklerin oldu. Bir Türk filmi 46 yıl aradan sonra Berlin'de yeniden ödül almayı başardı. "Yusuf" üçlemesinin son filmi olan "Bal" filminde 8 yaşındaki Bora Altaş performansıyla, 10 gündür devam Berlin Film Festivali'nin adeta yıldızı haline geldi” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

 

Die Welt, “Bu defa 'Ay'ı Bal'a gitti” başlığıyla verdiği haberinde 60'ıncısı düzenlenen Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünün şair Yusuf'un hikâyesini geriye doğru anlatıldığı bir üçlemenin son filmi "Bal"a gittiğini yazdı.

 

Gazete,  Berlinale’de son 5 yılda ödül alan ülkelerin Güney Afrika, Bosna, Brezilya, Peru ve son olarak Türkiye olduğuna dikkat çekerek “Sinemanın Hollywood ya da Batı Avrupa'da yapıldığını kim söylüyorsa artık yanılıyor. Artık gelişmekte olan ülkelerin sinemaları da büyük bir çıkış yaşıyor” yorumunda bulundu.

 

BAL SÜRPRİZ YAPTI

Reuters, birçok iddiali yapımın arasından sıyrılan Bal’ın, beklentilerin aksine Berlinale’in en büyük ödülünü kazanarak bir sürprize imza attığını ifade ederken, eleştirmenlerin kurgusu ve anlatımındaki güçlü yalınlığıyla “Bal”ın diğer filmlerin arasından sıyrılmayı başardığını belirtti.

 

AFP haber ajansı, akıllardan çıkmayan bir etki bıraktığını belirttiği Alman-Türk yapımı “Bal”ın, 20 uluslararası katılımcı arasından birinci geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

 

Başrolünde sekiz yaşındaki Bora Atlas’ın oynadığı “Bal”, Yusuf adlı bir çocuğu anlatan “Süt” ve “Yumurta” serisinin üçüncü filmi.

 

/images/100/0x0/5641d71ff018fb2f2cd3a29f

 

KIRMIZI BALON BENZETMESİ

Financil Times yazarı Nigel Andrews, “Başrol oyunculuğu dokunaklı, açık yürekli ve büyüleyici etkisiyle tıpkı Kırmızı Balon’daki bir çocuğun oynadığı klasik sahnelerden biri” yorumunu yaptı.

 

1956 yılında çekilen Kırmızı Balon adlı kısa film, küçük bir çocuğun kırmızı bir balon bulduktan sonra yaşadıklarını anlatıyor. Yıllar sonra Kırmız Balon’dakine benzer bir oyunculukla beyaz perdede yer alan Bora Altaş,  kürsüye anca yetişen boyu ve kucağındaki oyuncak ayısıyla ödül gecesinde herkesin kalbini çalmayı başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!