Almanların tasarruf isyanı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanların tasarruf isyanı büyüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 17:59

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da Angela Merkel Hükümeti’nin milyarlarca euroluk tasarruf paketine tepki büyüyor. Alınması planlanan tasarruf önlemleri Berlin ve Stuttgart'ta yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı gösterilerle protesto edildi.

Haberin Devamı

Alman medyası ve Deutche Welle, "Krizinizin faturasını biz ödemeyeceğiz" başlığı altında düzenlenen protesto gösterilerine aralarında Alman Sendikalar Birliği (DGB), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti'nin de bulunduğu yüzden fazla organizasyon ve inisiyatifin yer aldığını bildirdi.

 

Gösterileri düzenleyeyen yetkililerin verdiÄŸi bilgilere göre, toplu eylemlere yaklaşık 20 bin kiÅŸi katıldı. Gösterinin katılımcılarından olan Avrupa'nın en büyük sendikası Ver.di’nin talepleri arasında sosyal ödemelerde kısıntıya gidilmesi yerine ‘mali iÅŸlem vergisi’ adı altında tahvil, hisse senedi ve benzeri satışlardan satışından vergi alınması, ayrıca üst gelir grubundan kesilen vergilerin artırılması hedeflendi.Â

 

Haberin Devamı

Almanya'da Bakanlar Kurulu milyarlarca euroluk tasarruf paketini geçen pazartesi günü onaylandı. Onaylanan paket ile hükümet 2015 yılına kadar yaklaşık 80 milyar euroluk bir tasarrufa gitmeyi hedefliyor.

 

EN ÇOK SOSYAL YARDIMLAR ETKİLENECEK

İstihdam ve sosyal yardımlar tasarruf önlemlerinden en çok etkilenecek alanlar olacak. Örneğin işsizlik parası alanlar, ebeveyn parasından yararlanamayacak, kira yardımı alanlara de ek yardımlar yapılmayacak. Ayrıca işsizlere ödenen emeklilik sigortası yardımı da kaldırılacak.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel alınan tasarruf önlemleriyle ilgili Alman halkından anlayış beklediğini belirtti. Merkel, Bild am Sonntag gazetesiyle yaptığı söyleşide, "Hemen herkes tasarruf etmek ve borçlarımızı ödemek zorunda olduğumuzun bilincinde. İstihdam alanında alınacak önlemler uzun süreden beri işsiz olanları yeniden iş hayatına kazandırmayı amaçlıyor" diye konuştu.

 

MERKEL: HERKESE KAZANÇLI ÇIKACAK

Merkel, tasarruf paketinin sosyal eşitsizliği derinleştirdiği eleştirilerine ise, "Yapılan zorunlu kısıtlamaların ekonomi için gerekli olduğu ve bundan herkesin kazançlı çıktığı" yanıtını verdi.

 

Haberin Devamı

Saarland Eyaleti Başbakanı Hıristiyan Demokrat Peter Müller de zenginlerden daha fazla vergi alınması görüşünü savunuyor. Müller yaptığı öneriyle, yelkenli yatlar, limuzin ve şampanya gibi lüks tüketim mallarından alınan katma değer vergisinin yüzde 27'ye çıkartılmasını teklif etti.

 

Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de "en yüksek vergi oranının" daha da yükseltilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

 

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nin ortak cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck Alman Birinci Kanalı'na yaptığı açıklamada "Almanya'nın tasarruf etmesi gerektiğini, ancak yanlış yapılan tasarrufun daha fazla soruna yol açacağını" belirtti.

 

Haberin Devamı

SPD eyalet meclis grup başkanı Claus Schmiedel, konuşması sırasında yaklaşık 80 kişiden oluşan grubun saldırısına uğradı. Grup kürsüye yumurta, şişe ve bayrak direği fırlattı. Polisin verdiği bilgiye göre, olay sırasında birçok kişi yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!