Alman yargıçtan Kaplancıya Türkçe uyarı: Takıyye yapma

Güncelleme Tarihi:

Alman yargıçtan Kaplancıya Türkçe uyarı: Takıyye yapma
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Düsseldorf'ta Kareses Metin Kaplan'ın yargılandığı duruşmada Yargıç Ottmar Breitling, duruşmaya katılanları Türkçe ‘‘Takiye yapma’’ diye uyardı. Yargıç önceki duruşmalarda mahkemeye saygısızlık yapan Kaplancıları azarlamıştı.

KENDİSİNİ halife ilan eden Karases Metin Kaplan ile 2 müridinin yargılandığı Düsseldorf'daki Bölge Yüksek Mahkemesi'de ilginç anlar yaşandı. Yargıç Ottmar Breitling, dünkü duruşmada tanık olarak dinlenen Altan C.'yi sorgulamaya başlamadan önce ‘‘takiye’’ kelimesini Türkçe söyleyerek, ‘‘Bana takiye yapmayın. Doğruyu söyleyin’’ diye uyarıda bulundu.

Yargıç Ottmar Breitling, Braunschweig'tan tanık olarak davet edilen Turgay K. gelmeyince daha önce duruşmada dinlenen ve dinleyiciler arasında bulunan Turgay K.'nın yakın arkadaşı Altan C.'yi tekrar tanık sandalyesine çağırdı. Sorularına geçmeden önce ‘‘Machen Sie mir keine takiye’’ diyerek yarı Türkçe uyarıda bulunan yargıç, Turgay K.'nın nerede olduğunu sordu.

Hakimden uyarı alan Altan C. ‘‘Kendisini en son 3-4 gün önce gördüm. Bana duruşmaya geleceğini söylemişti. Şu anda nerede olduğu ve niçin duruşmaya gelmediğini bilmiyorum’’ dedi.

Duruşmanın başında Ausburg Yerel Mahkemesi ile Eyalet Mahkemesi'nin Bavyera sözde emiri Hasan Pala hakkında verdikleri kararlar okundu. Ausburg Yerel Mahkemesi 16 Mart 1998'de Hasan Pala'yı ‘‘Alenen suç işlemeye teşvikten’’ ötürü 3 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Ausburg Eyalet Mahkemesi de bu kararı onaylamış, ancak cezayı iki yıla indirmişti.

DAVA 27 EYLÜL'E UZADI

Hasan Pala, imamlık yaptığı Ausburg'daki Mevlana Camii'nde Halil İbrahim Sofu hakkında verilen ölüm fetvasını defalarca okuyarak, kafasının vurulması yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Ausburg Mahkemesi Hasan Pala'yı bu açıklamaları nedeniyle cezalandırmıştı. Cezasını tamamlayan Hasan Pala'nın da önümüzdeki günlerde tanık olarak dinleneceği bildirildi. Dünkü duruşmada Metin Kaplan davasının 27 Eylül'e kadar uzatıldığı da açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!