Alman seçimine Türkiye damgası

Güncelleme Tarihi:

Alman seçimine Türkiye damgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 01:40

Almanya’da önceki gün yapılan genel seçimler sonucunda Federal Meclis’e (Bundestag) 11 Türkiye kökenli milletvekili girdi.

Haberin Devamı

Bundan önceki rekor, beş milletvekili ile bir önceki dönemde elde edilmişti. Yine en fazla milletvekili Sosyal Demokrat Parti (SPD) listesinden meclise girdi. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir 11 yıl aradan sonra meclise dönerken, aynı partiden Ekin Deligöz beşinci kez üst üste seçildi. Sol Parti’den de Sevim Dağdelen üst üste üçüncü kez milletvekili oldu.

HÜRRİYET’İ AĞIRLADI

Seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bir ilke daha imza attı. İlk kez Türk kökenli bir siyasetçi ve bir Müslüman, Cemile Giousouf, CDU’dan milletvekili oldu. Seçimden sonraki sabah, baba evinde Hürriyet’i ağırlayan Batı Trakyalı genç vekil Cemile Giousouf (35) şunları söyledi: “Partime ve seçmenlerime bana tarih yazma fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum. Saat 23.30 sıralarında listeden seçildiğimi öğrendiğimde, ‘Ne yani, şimdi ben milletvekili mi oldum’ diye düşündüm. Annem bana uzun uzun sarıldı. O an böyle güzel bir annem olduğu için ve tüm bunları bana yaşattığı için Allah’a bir kez daha şükrettim.”
Yunanistan’ın Gümülcine kentinden olan Baba Yusuf Giousouf ise “Benim Müslüman kızım bizi Hıristiyan dostlarımızla daha da yakınlaştıracak” dedi. Yusuf Giousouf, “Aslında farkımız yok. Hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz. O yüzden Hıristiyan bir partide olması beni rahatsız etmiyor. Sevinç duyuyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

11 VEKİLLE REKOR: Almanya’da yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel tek parti iktidarını kılpayı kaçırırarak büyük bir başarıya imza attı. Türkiye kökenli adaylar 11 milletvekili çıkararak rekoru katladı.

CEMİLE’DEN İKİ İLK

Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) ilk Türk ve Müslüman kökenli adayı olarak Federal Meclis’e girmeyi başaran Batı Trakyalı Cemile Giousouf, Hürriyet’e “Allah’a şükrettim” dedi. Cemile Giousouf, Yusuf ve Meliha çiftinin kızları.

Meclis’te sandalye dağılımı

CDU/CSU 311
SPD 192
Sol Parti 64
Yeşiller 63

En genç vekil Mahmut Özdemir

DUISBURG ikinci bölgeden doğrudan seçilen SPD’li Mahmut Özdemir, meclisin en genç milletvekili oldu. Duisburg kentinde 23 Haziran 1987 tarihinde dünyaya gelen 26 yaşındaki Özdemir, Hürriyet’e, “Çok mutluyum. SPD olarak daha fazla oy alacağımızı bekliyorduk. Seçim bölgemde seçmenlerimin tercihi sonrası en fazla oyu alarak seçilmem beni mutlu etti. Duyulan güveni sarsmayacağım” dedi. Özdemir 14 yaşından bu yana aktif siyaset yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!