Alman basınından 'töre'ye eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Alman basınından töreye eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 15:37

Almanya'nın başkenti Berlin'de kardeşi Ayhan Sürücü tarafından sözde namus uğuruna öldürülen Hatun Sürücü ile ilgili haber ve yorumlar Alman basınında yer almaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Der Spiegel dergisi, “Namus Adına Cinayet” başlığıyla verdiği haberde, işsizlik ve umutsuzluğun da yabancı gençleri şiddete yönelttiğini belirterek, “Suçluların dünyası uzun süre görmezlikten gelindi” görüşünü savundu. Dergiye konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Lale Akgün, “Göçmenler uzun süre arka planda, görünmeden yaşadılar. Bu konuları bugün tartışmamız bile uyumun daha iyi şekilde gerçekleşmeye başladığını gösteriyor. Gittikçe kendimizi tek bir toplum olarak algılamaya başladık. Yıllar önce bu tür olaylar, 'Birkaç Türk birbirini öldürüyor' düşüncesiyle haber konusu bile olmazdı” dedi.

“Terre des Femmes” adlı kadın derneğinden Rahel Volz da, namus cinayetlerinin arttığına dikkati çekerek, bunun, kadınların gittikçe daha yoğun şekilde aile baskısına karşı çıkmalarından kaynaklandığını savundu. Türkiye'de başta Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmak üzere geçen 6 yıl içinde 2 bin kadının namus cinayeti kurbanı olduğu öne sürülen haberde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde 37,4'ünün, kocasını aldattığı takdirde bir kadının ölümü hak ettiği görüşünde olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Ailesi tarafından Türkiye'de 16 yaşında kuzeni İsmail A. ile evlendirilen ve daha sonra boşanan Hatun Sürücü'nün hayatının anlatıldığı haberde, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber ve Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting'in Sürücü ailesinin sınır dışı edilmesini talep ettikleri hatırlatıldı. Birlik 90/Yeşiller Partisi Berlin eyalet meclisi üyesi Özcan Mutlu ise Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, uyum tartışmalarında sadece yabancıların hatalarından söz edildiğini ve bunun sonucunda yabancı düşmanlığının arttığını söyledi.

Uyum sürecinin iki yönlü çaba gerektirdiğini ifade eden Mutlu, gelecek konusunda umutsuz olduğunu, çünkü çözüm yerine sadece suçluların arandığını belirtti. Mutlu, uyumun anahtarının eğitim olduğunu, toplumdaki kültürel barışın korunması için hangi kökenden olursa olsun çok iyi eğitimli gençlere ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.
Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcüsü Eren Ünsal da, Türklerin, tüm suçlularla birlikte bir kefeye konulacakları için endişelendiklerini belirterek, artık uyum konusunda dürüst bir tartışma yapılmadığını, sosyal sorunların etnik kökenli sorunlar haline getirildiğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!