Allah onu tarih yazması için yaratmış

Güncelleme Tarihi:

Allah onu tarih yazması için yaratmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2011 00:00

Saraybosna’da bayram namazını kılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Aliya İzzetbegoviç’in mirasını omuzlarında taşıdıklarını söyledi. Reis-ül Ulema Dr. Mustafa Ceriç ise “Dr. Ahmet Davutoğlu buradadır. Allah onu tarih yazması için yaratmıştır. Bu bilge insanın söylediğine inanın, kendisine güvenin” dedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, bayram namazını Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’daki tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi’nde kıldı. Davutoğlu, bayram namazı için Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç’le birlikte tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi’ne geldi. Reis-ül Ulema Dr. Mustafa Ceriç, bayram namazını kıldırdıktan sonra, okuduğu hutbede, Davutoğlu’nun gelişinden cemaati haberdar etti. Davutoğlu’nun Saraybosna’ya gelmesiyle bayramın çok özel bir gün olduğunu vurgulayan Ceriç, “Bugün mutluluk duyacağımız bir gündür. Çünkü Türk Dışişleri Bakanı aramızdadır. Bu tarihi hep hatırlayın. Saraybosna’da asırlarca beklediğimiz gün hep bugündü. Türkiye’deki tüm kardeşlerimizin bayramı şerifleri mübarek olsun” dedi.

Söylediklerine inanın

Ardından Davutoğlu ile birlikte Aliya İzzetbegoviç’in mezarını ziyaret eden Dr. Mustafa Ceriç, duygu dolu anlar yaşadığını vurguladı. Davutoğlu’nun sadece dostu değil, ailesinin bir ferdi olduğunu söyleyen Dr. Ceriç, şöyle konuştu: “Rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in çağrısı üzerine Malezya’da Kuala Lumpur’da görev yaptığım üniversiteyi terk edip Bosna-Hersek İslam Birliği’nin başına geçtiğimde kendisi de orada bulunan Davutoğlu, 3 yıl boyunca benim ailemle ilgilenmişti. İzzetbegoviç’in kabrini birlikte ziyaret ettik. Lütfen bu tarihi anı hatırlayınız. Dr. Ahmet Davutoğlu buradadır. Allah onu tarih yazması için yaratmıştır. Bu bilge insanın söylediğine inanın, kendisine güvenin. Kuala Lumpur’da kaldığımızda bize bugün olanların gerçekleşebileceğinden bahsetmişti. O zaman kendisine inanamamıştık, kendisinden burada özür dilerim.”

2 değil 82 milyonuz

Dr. Ceriç, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de bir kadının dünyaya getirdiği üçüzlerine ‘Recep, Tayyip ve Erdoğan’ isimlerini verdiğini duymuştum. Bosna’da da böyle bir durum söz konusu olduğunda, aynı isimlerin verilmesini önereceğim. Türkiye’deki kardeşlerimin Boşnaklarla birlikte bugünden zevk almaları ve Boşnaklarla bugünün lütfunu paylaşmalarını arzu ediyorum. Bizler burada sadece 2 milyon nüfus olmadığımızı, Türkiye ile toplam 82 milyon olduğumuzu hissediyoruz.”

Güneşli sabaha ek bir ışık getirdi

BOSNA-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Davutoğlu’nu özellikle bayram gününde konuk ettikleri için gurur duyduğunu söyledi. “Saraybosna’nın bu güneşli sabahına, Bakan Davutoğlu Türkiye’den ek güneş, ışık getirdi” diyen İzzetbegoviç, şöyle devam etti: “Özellikle Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun isimleriyle bilinen bu hükümetle gönül bağımız var. Bu hükümet, Bosna Hersek’in barışı ve daha iyi geleceği bulması için sürekli yardım ediyor.”

Bosna bizim sılamızdır
/images/100/0x0/55ea8476f018fbb8f885293a

DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu, Bakir İzzetbegoviç ve Dr. Ceriç’le birlikte Bosna-Hersek’in ilk devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in Kovaçi Şehitliği’nde bulunan mezarına çelenk bıraktı ve dua etti. Davutoğlu sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bayram namazında Saraybosna’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu vurguladı. Davutoğlu, “Boşnak kardeşlerimle bayramı idrak etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Allah bu bayramı Türkiye için, Türkiye’deki kardeşlerimiz, Bosna ve Balkan’daki bütün kardeşlerimiz için, İslam dünyası için hayırlara vesile kılsın” dedi. Saraybosna’yı kendi memleketi gibi gördüğünü ve bayramda burada bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bizim geleneklerimizde, bayram sılamızda, ailemizle birlikte kutlanır. Ben de kendi evim olarak gördüğüm Saraybosna’da bayramı tüm ailemle birlikte geçiriyorum. Bosna bizim sılamız, Boşnaklar da ailemizdir. Biz buradayız, buradaydık ve ebediyen burada olacağız, çünkü burası büyük lider Aliya İzzetbegoviç’in mirasıdır. Kovaçi Şehitliği’nde bugün bulunmamızı, mezarlıkta yatan ve 20 yaşında hayatını kaybeden şehitlere borçluyuz. Bunlar tabii ki Aliya İzzetbegoviç’in liderliğinde gerçekleştirildi. Biz bu emanete ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağız. Malezya’da (Aliya İzzetbegoviç) kendisiyle karşılaştığımız zaman hep gelecek sefere ‘Saraybosna’da, Başçarşı’da kahve içeceğiz’ derdik. İşte şimdi bayram namazını da burada kıldık. Aliya’nın mirası şimdi de oğlu Bakir İzzetbegoviç’in omuzlarındadır ve hepimizin omuzlarındadır. O, siyasi, entelektüel anlamda hepimizin babasıydı. Biz Bosna’yla birlikte çalışacağız ve eminim ki Bosna, Avrupa ve dünyanın yükselen yıldızlarından biri olacaktır. Reis-ül Ulema Dr. Ceriç’in dediği gibi ‘Biz Balkanlar’da 82 milyonuz.’ Türkiye’nin her köyü, caddesi, evinde eminim ki insanlar Bosna için ve bütün Müslümanlar için dua ediyordur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!