Alice jeoloji diyarında

Güncelleme Tarihi:

Alice jeoloji diyarında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Lewis Carroll'un ünlü romanı ‘‘Alice Harikalar Diyarında’’ya İngiliz biliciler yeni bir yaklaşımda bulundu ve romana esas teşkil eden şeyin bir jeolojik hareket olduğunu açıkladılar.

Alice Harikalar Diyarında'nın yeraltı dünyasına ilham veren şeyin, toprağın birden bire yarılmasına yol açan jeolojik bir hareket olduğu açıklandı.

Tecrübeyle sabit

Lewis Carroll, yer hareketlerinin sıkça göründüğü Yorkshire'da yaşamıştı. Alice'in yealtına indiği tavşan deliğine, kendi tecrübelerinin ilham verildiği iddia ediliyor.

Cehennem Çaydanlıkları

İngiliz Jeoloji Araştırmacıları birliği, yeni yaptığı açıklamada Yorkshire'da toprakta sık sık ve birdenbire delikler oluştuğunu, bunun da bu bölgenin Gypsum denen bir kaya tabakasından oluşmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.

Gypsum her yıl kendi kendine 30 santim kadar eriyor. Lewis Caroll'un yaşadığı yerde de 1834 yılında bir evin altında birdenbire, 20 metre derinliğinde ve 11 metre çapında bir delik oluştuğunu Carroll'un da bunu gördüğü belirtiliyor. Bu bölgede açılan benzeri deliklere ''Cehennem Çaydanlıkları'' adı veriliyor.

İNGİLİZLER ÜZÜLDÜ

Yüzyılın en büyük romanlarından biri kabul edilen Alis Harikalar Diyarında'da yaratıldığı düşünülen dünyaya bir jeoloji olayının neden olması İngilizleri biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!