Ali Özgentürk kimdir

Güncelleme Tarihi:

Ali Özgentürk kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2008 14:08

Çağdaş Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden biri olan Ali Özgentürk, 1947 yılında Adana'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe ve sosyoloji eğitimi aldı.

Haberin Devamı

Özgentürk, sinemaya 1974 yılında kamera asistanı olarak başladı. Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz gibi yönetmenlere asistanlık yaptı. 1979 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi  Hazal ile adını duyurarak birçok ödülün sahibi oldu. Daha sonra çektiği At ( 1981 ),  Bekçi  ( 1985 ), Su Da Yanar (1987 ),  Çıplak ( 1993 ),  Mektup  ( 1997 ) adlı filmleriyle de ulusal ve uluslararası alanda başarılara imza attı.

Özellikle  At, Tokyo'da aldığı büyük ödüllerle ses getirdi. Yönetmen ayrıca " Mektup " filminden önce " 10 yönetmen 2 Film Projesi " dahilinde Onat Kutlar'ın iki öyküsünden çektiği Sır adlı kısa filmini gerçekleştirdi.

Ali Özgentürk' ün filmleri ve aldığı ödüller:
Hazal": Başrollerini Türkan Şoray ve Talat Bulut'un paylaştığı " Hazal " filmiyle, 1980 Prades Film Festivali Birincilik Ödülü, 1980 Manheim Film Festivali " Altın Düka ", Katolik Kilisesi ve Halk Jürisi Ödülleri, 1980 San Sebastian Film Festivali Birincilik Ödülü ve 1980 Lahey Film Festivali Birincilik Ödülü' nü aldı.

Haberin Devamı

At: Genco Erkal, Harun Yeşilyurt ve Güler Ökten'in oynadığı " At " filmiyle Brezilya Sao Paolo ve İspanya Valencia Film Festivallerinde İkincilik Ödülü, Tokyo Film Festivali Büyük Ödülü'nü aldı. " At " 1982 Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini, 1983 yılında da Sinema Yazarları'nın En İyi Film Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülleri'ni aldı.

Bekçi: Müjdat Gezen, Güler Ökten, Halil Ergün ve Macit Koper'in oynadığı " Bekçi ", İtalya Venedik Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne seçilen ilk Türk filmi oldu ve Fransa Strasbourg İnsan Hakları Film Festivali'nde İkincilik Ödülü kazandı.

Çıplak": Sumru Yavrucuk, Meral Çetinkaya ve Erdal Küçükkömürcü'nün oynadığı " Çıplak " filmiyle 1993 Antalya Altın Portakal Film Festivali Jüri Özel Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, En İyi Laboratuar Ödülü ve En İyi Seslendirme Ödülü'nü aldı.

Özgentürk'ün önemli filmleri arasında Kalbin Zamanı, Balalayka, Mektup, Sır, Yer Çekimli Aşklar, Çıplak, Su Da Yanar, Bekçi, At, Hazal, Yasak, Ferhat yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!