Aleviler, federasyon kurma yolunda

Güncelleme Tarihi:

Aleviler, federasyon kurma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 18:00

SAMET Dede Türbesi Cemevi Derneği Genel Başkanı Veli Güler, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki 60 hükümetten hiçbirinin Aleviliği dile getirmediğini savunurken, “AKP hükümeti bize bir ışık yaktı. Bu ışığın bizi ne kadar aydınlatacağını hep beraber göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Cemevleri Birliği, cemevlerini yasal statüye kavuşturmak için kuracakları federasyon çalışmalarını tanıtmak için İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ndeki Dere Mesire Alanı Atatürk Salonu'nda, toplantı düzenledi. Toplantıya, 40 Alevi derneğinin temsilcileri katıldı. Toplantıyı düzenleyen komitenin başkanlığını da yürüten Samet Dede Türbesi Cemevi Derneği Genel Başkanı Veli Güler, Türkiye Cumhuriyeti'nde bugüne kadar kurulan 60 hükümetten hiçbirinin Aleviliği dile getirmediğini anlatırken, “Görülüyor ki, AKP hükümeti bize bir ışık yakıyor. Bu ışığın bizi ne kadar aydınlatacağını hep birlikte göreceğiz” dedi. Güler, hükümetlerin bugüne kadar Aleviler'in hep ‘oy makinesi' olarak gördüklerini vurgulayarak, “Oylarımızı aldılar ancak, anayasal haklarımızı tanımadılar. Aleviler, artık bu oyunların farkında. Hiçbir partinin ‘arka bahçesi' değiliz. Cemevlerimiz ve inanç önderleri siyaset üstüdür. Her partiye aynı mesafedeyiz” diye konuştu.
Kendilerinin hiçbir zaman camilere karşı olmadıklarını vurgulayan Güler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, sadece Sünniler'e hizmet ettiğini, Aleviliğin yok sayılarak, devlet bütçesinden ayrılan paradan kendilerine tek bir kuruş bile verilmediğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Aleviliğin toplum tarafından yanlış değerlendirildiğini iddia eden Güler, Sünniler'in Aleviler hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarında, aralarında bir fark olmadığını göreceklerini söyledi. 40 Alevi Derneği'nden federasyon kurulması için imza toplandığını vurgulayan Güler, diğer cemevlerinin de destekte bulunmalarını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!