Alevi açılımı için çözüm yollarını araştırıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Alevi açılımı için çözüm yollarını araştırıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 00:00

AKP hükümeti, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında Alevilikle ilgili olumlu adımlar atılmadığı yönündeki eleştirilerin ardından çalışmalara hız verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu konuda Alevi olan AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’na, talimat verdi.

Başbakan Erdoğan’ın herkesi memnun edecek çözümlere ulaşılması konusunda sağlam bir irade sergilediğini belirten Çamuroğlu, "Başbakanımız problemlerin halının altına süpürülerek çözülemeyeceğini çok iyi bilen bir siyaset adamı. Bu konuda bir irade ortaya koymuştur. Biz de bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi. Aleviliğin mutlaka devlette temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Çamuroğlu, şöyle konuştu: "Genel Müdürlük oluşturma konusunda net bir şey yok. Türkiye’de Alevilikle ilgili bir kuruma ihtiyaç var. Çözüm metotlarını araştırıyoruz. Bütün sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri sayın Başbakan’la konuşuldu. İstişareler yapılacak."

PROJEDE NE VAR

Hükümet Aleviliğin devlette temsili için Alevi kurumu kuracak. Bu kurumun, Başbakanlığa bağlı bir ’genel müdürlük’ olarak oluşturulması gündemde. Oluşturulacak genel müdürlük için kadro sayısı 3 bin, bütçe ise 2 milyon YTL olarak belirlendi. Kurum bünyesinde ya da ayrı olarak kurulması planlanan Alevi Enstitüleri’nde ise Alevi dedelerin eğitimi sağlanacak. Ankara ve İstanbul’da dergáh büyüklüğünde 2 Cemevi açılması planlanıyor. Hükümetin, 2008 yılı Ocak ya da Şubat ayında Ankara’da Alevi kongresi düzenlemesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!