ALES soruları ve cevapları yayımlandı | ÖSYM sonuçları ne zaman açıklayacak?

Güncelleme Tarihi:

ALES soruları ve cevapları yayımlandı | ÖSYM sonuçları ne zaman açıklayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 11:02

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen ALES soruları ve cevapları Ösym'nin resmi internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ALES sorularının tamamına erişebilecekler. Peki ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?

Haberin Devamı

2017-ALES sonbahar dönemi temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı ÖSYM tarafından yayımlandı. Resmi sayfasından duyuru yayımlayan ÖSYM, ALES soruları ve cevaplarının erişime açıldığını resmi Twitter'dan adresinden duyurdu.Adaylar, 19 Kasım 2017 tarihinde uygulanan ALES sorularına ÖSYM'nin resmi sayfası üzerinden ulaşabilirler. Şimdi tüm adayların gözü kulağı sonuç tarihinde. Peki ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte soru- cevap duyurusu ve sonuçlarla ilgili son durum

19 Kasım 2017 tarihinde uygulanan 2017-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığına, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden 21 Kasım 2017 tarihinde saat 11:00’den itibaren erişilebilir. Sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir.

Haberin Devamı

2017-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı (% 10) aşağıdaki bağlantıdan erişime açılmıştır.

Merkezimiz tarafından yapılan sınavlarda okuyucu yardımı alan görme engelli adaylara; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmamaktadır.

2017-ALES Sonbahar Dönemi Sınavında , yardımcılı görme engelli adaylara sorulmayan sorular (% 10) testlere göre aşağıda verilmiştir.

Sayısal Testi: 45. Soru

Sözel Testi: Bulunmamaktadır.

Sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Adaylara saygıyla duyurulur.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Haberin Devamı

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES soruları ve cevapları yayımlandı | ÖSYM sonuçları ne zaman açıklayacak

SORULAR VE CEVAPLAR NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

ALES soruları ve cevapları ÖSYM tarafından henüz yayımlanmadı. Geçtiğimiz dönemde 7 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen sınavın ardından sorular ve cevaplar, 12 Haziran tarihinde yayımlanmıştı. Bu yıl da sürecin aynı şekilde ilerleyeceği düşünülürse, sorularve cevapların 25 Aralık Pazartesi günü erişime açılacağı söylenebilir.

Haberin Devamı

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Geçtiğimiz sınav döneminde ALES sonuçları tam bir ay içerisinde adayların erişimine açılmıştı. Bu dönem de sürecin bu şekilde ilerleyeceği düşünülürse, sınav sonuçlarının 18-19 Aralık tarihlerinde açıklanacağı söylenebilir. ÖSYM'nin takviminde yer alan bilgilere göre ise bu tarih 21 Aralık tarihini göstermektedir.  Bu durum ÖSYM'nin yoğunluğu ve çalışma planlarına göre erken ya da geç açıklanabilir.

ALES YORUMLARI

Bugün tamamlanan ‘Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi’ sosyal medyada da tartışılıyor. Adaylar özellikle sözel soruları uzun bulurken, sayısal sorular için verilen sürenin yeterli olmadığını söylüyor. Sayısal testte ise zorluğuyla mantık soruları konuşuluyor.

Haberin Devamı

ALES sınavının ardından sınavın nasıl geçtiğini öğrenmek isteyen adaylar, Twitter üzerinden görüşlerini paylaştı. İşte, 2017 Sonbahar ALES yorumları;

*Matematik sorularını kim hazırladıysa muazzam bir hayal gücü var. Yoksa katlara merdiven yerine borulardan çıkan tesisatçı mı olur #Ales

*Kimsenin 12:45 ten önce çıkamaması sınavın geniş bir özetiydi #Ales

*Voltaire ile Newton’un kafasını birbirine sürteceksin. Bak o zaman böyle cümleler kurabiliyorlar mı. #Ales

*Alfabe doldurma kısmını full yaptım 100 bekliyorum #Ales

*ALES sınavı için 4 saat daha rica edebilir miyim ?

*#Ales sözel mantık çözebilen insanlara çok farklı bi gözle bakıyorum idolümsünüz

*Matematikte kağıt katlama sorusunda peçetesini katlayıp yapanlar burda mı?#Ales

Haberin Devamı

*Sözeldeki 46 soruyu 25 dakikada yapıp; Fransızca, Rusça, İtalyanca sözlüklü 4 sözel sorusunu 25 dakika da yapamamak bir dramdı. #ales

*Gavura sorar gibi matematik sorusu sormuşsunuz #Ales

*"Bir tohumdan orman yetiştirmektir aşk"yaziyorsunuz sinava odaklanamiyoruz. #ALES

BAKMADAN GEÇME!