2019 ALES sınav giriş belgeleri yayımlandı mı?

Güncelleme Tarihi:

2019 ALES sınav giriş belgeleri yayımlandı mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2019 09:31

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) tarafından düzenlenecek olan ALES sınavı için geri sayım başladı. Eylül ayı içeresinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan sınava kısa süre kala, adayların gündemine sınav giriş yerleri gündeme gelmeye başladı. Peki, 2019 ALES sınav giriş belgeleri yayımlandı mı? ALES ne zaman yapılacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) 22 Eylül'de düzenlenecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (2019-ALES/2) sınav giriş yerlerinin ne zaman erişime açılacağı merak konusu oldu. Peki, ALES sınav giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ve yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve diğer pozisyonlarda çalışanların belirlenmesi için organize edilen ALES'in bu yılki ikinci sınavı için süreç devam ediyor. İşte, konuya ilişkin ayrıntılar...

ALES sınav giriş yerleri sınav tarihinden yaklaşık bir hafta önce ÖSYM AİS üzerinden sorgulanabilecek. Konuya ilişkin ayrıntılar belli oldukça haberimizde yer vereceğiz.

Haberin Devamı

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alabilecekler.

ALES/2 sınavı ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre, 22 Eylül 2019'da 81 il merkezi ile Lefkoşa'da (sadece Sonbahar Dönemi Sınavı) düzenlenecek. Sınavın sonuçlarının ise 17 Ekim'de açıklanması öngörülüyor.

ALES'TE KAÇ SORU VAR?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır.Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

ALES'E KİMLER KATILABİLİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!