Alçaldı, çakıldı

Güncelleme Tarihi:

Alçaldı, çakıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Darıca'dan İstanbul'a malzeme götüren askeri helikopter, Bayramoğlu açıklarında denize düştü. 7 kişilik mürettebattan beşi kurtuldu.

Birinci Ordu Komutanlığı'na bağlı, Samandıra Hava Taktik Komutanlığı'na ait askeri bir helikopter, Kocaeli'nin Gebze İlçesi Bayramoğlu mevkiinde, dün, havalandıktan 5 dakika sonra denize düştü. 7 kişilik mürettebattan 2'si şehit oldu. 5 asker yaralı olarak kurtarıldı. Darıca'daki İstihkam Birliği'nden erzak alarak havalanan 11071 nolu UH1 tipi helikopter kısa bir süre sonra, 12.00 sıralarında Bayramoğlu'ndaki İş Bankası Dinlenme Tesisleri açıklarında irtifa kaybetmeye başladı. Hızla alçalan helikopter, 200 metre açıkta gövde üzerine suya sert iniş yaptı.

Kemerlerini çözemediler

Su üzerinde bir süre kaldıktan sonra batan helikopter mürettebatından beşi dışarı çıkmayı başardı. Kıyıdaki balıkçı teknelerinin yardımına koştuğu Pilot Üsteğmen Emin Okutkan, Astsubay Murat Yeşilyurt, Astsubay Kıdemli Çavuş İbrahim Emer, Onbaşı Aşkın Sayar ve Er İsrafil Arıcı, kurtarılarak kıyıya getirildi. Yaralı askerler, Haydarpaşa GATA'ya gönderildiler. Helikopter suya gömülmeden emniyet kemerlerini açmayı başaramadıkları tahmin edilen Teğmen Alper Balcı ile Er Hüseyin Durmuş şehit oldular.

Vali: Teknik arıza

Kocaeli Valisi Memduh Oğuz olay yerinde yaptığı açıklamada, helikopterin teknik arıza nedeniyle düştüğünü belirtti. Kazadan hemen sonra olay yerine gelen 15'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Hurşit Tolon, ‘‘Düşme nedeni henüz kesinlik kazanmadı. GATA'da tedavi altına alınan 5 yaralının sağlık durumları iyiye gidiyor’’ dedi. İki askerle sulara gömülen helikopteri arama çalışmaları sürdürülüyor.

Dünyanın en çok satan askeri helikopteri

GENEL maksat görevlerinde kullanılan UH-1H helikopterleri Amerikan Bell Textron şirketinin imalatı. Dünyanın en çok satan askeri helikopteri unvanını elinde bulunduran UH-1'ler tek motorlu ve iki pilot tarafından uçuruluyor. 11 adet tam teçhizatlı asker taşıyabilen UH-1H'lar saatte 204 kilometre hıza sahip. Menzili 512 kilometre olan helikopterden Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 250 adet bulunuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan operasyonlarda düşük performanslı bulunan UH-1H'ların yerine 1991'den itibaren Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Blackhawk helikopterleri kullanılmaya başlandı.

Motoru durursa planör gibi süzülür

Helikopterlerin havada motoru durursa taş gibi yere düşmez. Gövdenin aerodinamik yapısı nedeniyle helikopterler motor durması gibi durumlarda bir planör gibi süzülebilirler. Düşüş sırasında rüzgár etkisi ile pervane helikoptere yüzde 15'lik güç sağlar. Böylece pilotlar motoru tekrar çalıştırmak ve mecburi iniş yapmak için ek zamana sahip olabiliyorlar.

Helikopter yasak bölgede uçuyordu

Türk Silahlı Kuvvetleri uçuş yönergesine göre Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'na bağlı helikopterlerin özel görevler dışında deniz ve göl üzerinden uçmaları yasak. Özel görevlerde ise en az 3 bin metre yüksekten uçulması gerekiyor. Bu gibi uçuşlarda, uçuş ekibinin meyvest adı verilen özel can yeleklerine sahip olması, helikopterde de yüksekten aletli uçuş yapabilecek cihazlar bulunması gerekiyor. Deniz Kuvvetleri'ne bağlı helikopterlerde ise inişi sağlayan kızakların yanında özel botlar bulunuyor. Motor durması gibi herhangi bir acil durumda pilotlar bu botları patlatarak suya inebiliyorlar.

Görgü tanığı balıkçı:

Suyun üstünde 3 dakika kaldı

Arkadaşı Cenap Ahi ile birlikte yaralı askerlere ilk ulaşan balıkçılardan Ali Güler yaşadıklarını şöyle anlattı: ‘‘Sabahtan balığa çıkmıştık. Yeşil bir helikopterin alçaktan seyrettiğini gördük. Büyük bir gürültüyle suya düştü. Teknelerimizle düştüğü yere gittik. Helikopter, yarı yarıya suya gömülmüştü. 3 dakika sonra battı. Yüzmeye çalışan askerleri gördük. Helikopter pilotu Üsteğmen Emin Okutkan'ı dışarı çıkarttık. Cep telefonumuzu istedi. Birliğini arayıp ‘Düştük, neredeyiz bilmiyoruz. Balıkçılar var. Denize düştük. İki arkadaşımız, kemerlerini çözemediği için çıkamadı. Acil yardıma gelin' derken ağlıyordu.

Pilot dalacaktı

Bu sırada diğer askerler ses izolasyonunu sağlayan straforlara tutunup su üzerinde durmaya çalışıyorlardı. Onları da tekneye aldık. Bu arada helikopter tamamen battı. Üsteğmen Emin Okutkan, ‘Alper içeride, onu bırakamam' diyerek gitmek istemedi. Dalıp bakmayı teklif etti. Suyun bu bölgede derin olduğunu söyledik. Zorla ikna edip kıyıya götürdük. Ayrılmadan önce, yaralıları aldığımız yere, helikopterin battığı yere şamandra bıraktık.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!