Alçak koltuk krizi merkeze çektirdi

Güncelleme Tarihi:

Alçak koltuk krizi merkeze çektirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2010 00:00

TÜRKİYE’nin dış politikasında belirleyici olacağı söylenen en kritik büyükelçi tayinleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla gerçekleşti.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un geçen ocak ayında makamında alçak koltuğa oturttuğu Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol merkeze çekildi. Çelikkol’ün yerine Kıbrıs Dairesi Genel Müdür Yardımcısı olan ve ilk kez büyükelçi çıkan Kerim Uras atandı.
Taciz iddiaları nedeniyle bir süre önce merkeze çekilen Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal’ın yerine de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dış politika başdanışmanı Hüseyin Diriöz atandı. Diriöz’ün ismi daha önce NATO Genel Sekreter Yardımcılığı için geçiyordu.
Güvenlik Dairesi Genel Müdürü Aydın Sezgin de, en kritik merkezlerden birisi olan Moskova’ya büyükelçi atandı. Ermenistan’la yürütülen süreçte önemli rol oynayan Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz de Türkiye’nin Londra Büyükelçisi oldu. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin de, Zagreb Büyükelçiliği’ne atandı.
Dışişleri Bakanlığı’nda bir süredir merakla beklenen kararname dün gece yarısına doğru bizzat Bakan Ahmet Davutoğlu’nun sözlü tebligatıyla netleşti. Yeni görev yerleri netleşen diğer yeni büyükelçiler şunlar:
? Gürol Sökmensüer  Üsküp’e (Makedonya) ,
? Protokol Genel Müdürü Tanju Sümer Bern’e (İsviçre),
? Bern Büyükelçisi Oğuz Demiralp BM Cenevre Daimi Temsilciliği’ne,
? Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcısı İnan Özyıldız Beyrut’a (Lübnan),
? İsmail Aramaz Sofya - (Bulgaristan),
? Akın Algan Tunus’a,
? Murat Adalı Cakarta’ya (Endenozya),
? Nihat Civaner Kinşasa’ya (Demokratik Kongo Cumhuriyeti),
? Ali Rifat Köksal Abuja’ya (Nijerya),
? Lale Ülker Astana’ya (Kazakistan),
? Ali Rıza Çolak Belgrad’a (Sırbistan).
Eşlerini aradı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, tebligat yaptığı ve evli olan yeni büyükelçilerin eşleriyle de konuşarak, “Sizlerin büyük desteği camiamızın başarılarında çok önemli rol oynuyor. Yeni görev yerlerinde de desteğinizi esirgemeyeceğinize inancımız sonsuzdur” dedi.
Davutoğlu Sezgin’in Moskova’ya, Çeviköz’ün de Londra’ya atanmasında Ermenistan’la yürütülen süreçte her iki merkezin de kilit rol oynamalarına
dikkat çekti. Beyrut’a atanan İnan Özyıldız’ın da Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcılığı’ndaki başarılı performansı etkili oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!