Albay komplo kurdu

Güncelleme Tarihi:

Albay komplo kurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) gizli hazırlık yazısını sızdırdığı iddiasıyla Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılanan Onbaşı Kadir Sarmusak, hakkındaki suçlamaları reddederek, kendisine ‘‘komplo’’ kurulduğunu öne sürdü.

Davanın ikinci gününde dördü emniyetçi biri asker beş sanığın sorguları tamamlandı. Sarmusak, Hakim Binbaşı Mesut Kurşun, ‘‘Sen askersin, mahkemeye karşı dikkatli ol. Yoksa burası kahveye döner’’ uyarısı üzerine sinirlerine hakim olamayarak ağladı. Sarmusak hıçkırıklar içinde, şunları söyledi:

‘‘Benim çektiklerimin yarısını çeken kimse var mı? Yedi saat işkence gördüm. Genelkurmay'dan torbanın içinde götürüldüm. Gözlerimi bağladılar. Burada ben değil polis teşkilatı yargılanıyor. Dinleme cihazları var. Kulaklar var. Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın bile telefonları dinleniyor. Bana verilen her görevi yaptım. O zaman bu görevleri ne için yaptığımı bilmiyordum. Şimdi Batı Çalışma Grubu için yaptığımı anlıyorum. Belki bu söylediklerimden sonra öldürüleceğim. Binbaşı Mehmet Aygüner beni tehdit ediyor. Aygüner çok güçlü bir insandır. Amirallere bile ne derse yaparlar. Çünkü hepsinin telefonlarını dinliyor’’

Sarmusak, dava konusu Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) Gizli Hazırlık Yazısı'nı sızdırmadığını, bu belgenin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Dairesi Başkanı Albay Eser Şahan tarafından sahte olarak tanzim ettirildiğini ve kendisine komplo kurulduğunu öne sürdü. Sarmusak, ‘‘Eser Albay, herşeyi yapmış. Dosyayı düzeltmeyi unutmuş. Savcılığa gönderilen belge sahtedir’’ dedi. Duruşmada ayrıca İstanbul'da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nda görevli olduğu için Albay Şahan'ın talimatla alının ifadesi okundu. Diğer sanıklar Astsubay Tayfun Baş, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Mehmet Tomruk ve Polis Memuru Uğur Kocaefe de ifade verdi.

Sanıkların sorgusunu tamamlayan mahkeme heyeti 3 saat ara verdikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Sarmusak'a yönelik suçun niteliği, tutukluluk süresi ve delil durumuna göre, ‘tutuklama nedenlerinin ortadan kalkmadığı kanısına varıldığı’ için tahliye talebini reddetti. Sarmusak, karar açıklandıktan sonra avukatına, ‘‘Böylesi daha iyi oldu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!