Akvaryum atıkları uçakları tehdit ediyor mu

Güncelleme Tarihi:

Akvaryum atıkları uçakları tehdit ediyor mu
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2013 17:52

İstanbul Akvaryum Genel Koordinatörü Dilek Çapanoğlu, akvaryum atıklarının uçakları tehlikeye soktuğu iddiasına ilişkin, “Bir metreküp su bile Marmara Denizi'ne deşarj edilmemektedir. Dolayısıyla İstanbul Akvaryum, kuş yoğunluğunun artışına hiçbir şekilde sebep gösterilemez” dedi.

Haberin Devamı

Çapanoğlu, İstanbul Akvaryum'da düzenlediği basın toplantısında, dün bir gazetede yer alan “denize dökülen tesis atıklarının martıları çekmesi sonucu uçakların rotasında kuş çarpmaları kazalarının arttığı” yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Haberde, tesisin Marmara Denizi'ne döküldüğü iddia edilen sistem suyu ve yem atıklarının deniz üzerinde kuş yoğunluğunu artırdığı, bunun da Atatürk Havalimanı'nı kullanan uçaklar için tehlike oluşturduğunun anlatıldığını aktaran Çapanoğlu, tesisin zan altında bırakıldığını kaydetti.
Çapanoğlu, haber yapılırken ne kurumdan ne de çözüm ortaklığını yürüten ajanstan bilgi talebinde bulunulmadığını savunarak, “Bazı uzmanların görüşlerine başvurulmuş. Bu uzmanlar ise bize akvaryumun açılmasından itibaren kuşlarla ilgili vakaların artmak yerine azaldığını söyledi” dedi.

"Haberle ilgili hukuki süreci başlattık”

Dilek Çapanoğlu, haberle ilgili hukuki süreci başlattıklarını kaydederek, şöyle devam etti: “İstanbul Akvaryum'un toplam su hacmi 7 bin metreküptür. Mevcut akvaryum sistem suyunun yüzde 90'ı geri kazanım sistemine gönderilerek filtrasyondan geçirilip akvaryuma geri kazandırılmaktadır. Geri kalan yüzde 10'luk kısım ise İSKİ kanalı kullanılarak ilgili atık su havzasına aktarılmaktadır. Son teknolojiyle dizayn edilen İstanbul Akvaryum ile Marmara Denizi arasında hiçbir teknik bağlantı bulunmamaktadır. Bir metreküp su bile Marmara Denizi'ne deşarj edilmemektedir. Dolayısıyla İstanbul Akvaryum, kuş yoğunluğunun artışına hiçbir şekilde sebep gösterilemez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!