Akşam ezanı saat kaçta okunacak? İşte tüm illerin akşam ezanı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Akşam ezanı saat kaçta okunacak İşte tüm illerin akşam ezanı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2018 09:55

2018 yılında ikinci idrak edilen kandil olan Miraç Kandili'nin manevi havasını daha iyi anlamak ve bu mübarek günde Allah'a daha da yakın olmak için oruç tutarak ibadet eden vatandaşlar, akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte akşam ezanı saatini sorgulamaya başladı. Miraç Kandili orucu tutan Müslüman'lar, akşam iftarlarını saat kaçta açacaklarını merak edip araştırıyor. Peki, İstanbul, Ankara ve İzmir'de akşam ezanı saat kaçta okunacak? İftar ne zaman? Bugün iftar saat kaçta?

Haberin Devamı

Miraç Kandili'ne oruç tutarak giren milyonlarca Müslüman, iftarlarını açacakları akşam ezanı saatini sorgulamaya başladı. İslam alemi tarafından idrak edilen mübarek Miraç Kandili'nde oruç tutarak ibadet eden vatandaşlar, 13 Nisan'da akşam ezanının saat kaçta okunacağını merak ediyor. Peki, 13 Nisan Cuma günü akşam ezanı saat kaçta okunacak? Miraç Kandili'nde oruç tutanlar iftarı saat kaçta açacak? İşte, 13 Nisan 2018 il il Diyanet akşam ezanı vakitleri...

AKŞAM EZANI SAAT KAÇTA OKUNACAK?

İslam alemi için en önemli günlerden birisi olan Miraç Kandili'ni oruç tutarak geçiren vatandaşlar, iftarlarını açmak için akşam ezanı saatlerini sorguluyor. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı takvime göre il il akşam ezanı saatleri...

13 Nisan 2018 Cuma günü akşam ezanı İstanbul'da saat 19:48'de, Ankara'da 19:31'de, İzmir'de 19:52'de ve Bursa'da ise 19:47'de okunacak ve Miraç Kandili'nde oruç tutan vatandaşlar orucunu açacak.

Haberin Devamı

İL İL AKŞAM EZANI SAATLERİ

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

KANDİL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir. Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

BAKMADAN GEÇME!