AKP'li vekilden AKP'yi kızdıracak toplantı

Güncelleme Tarihi:

AKPli vekilden AKPyi kızdıracak toplantı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2006 11:26

Parti içi demokrasi konulu anketi ile bir süre önce partisi AKP içinde de şimşekleri üzerine çeken AKP Afyon Milletvekili Mahmut Koçak’ın başında olduğu Politika Merkezi, halkın yarısının hiçbir lidere güvenmediği sonucunu veren bir anketin açıklandığı yeni bir toplantı daha düzenledi.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkanlığını Koçak’ın üstlendiği Politika Merkezi, "Vatan Nasıl Sağ olur" konulu toplantı yaptı. Toplantıya; CHP’li muhaliflerden Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay, MHP’li muhalifler arasında yer alan eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek, bir dönem DSP’li muhalifler arasında bulunan eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, eski Maliye Bakanı Sümer Oral, İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ile çok sayıda emekli bürokrat da katıldı.

"HER AN BİR HİTLER BAŞA GELEBİLİR"

Toplantının ilk konuşmasını yapan gazeteci Abidin Aydoğdu, 28 Mart-9 Nisan 2006 tarihleri arasında Siyasal Strateji Merkezi’nin 27 ilde, 16 bin 704 kişi üzerinde yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Kendisinin de Merkez’in yönetiminde olduğunu dile getiren Aydoğdu, deneklere "Hangi lidere güveniyorsunuz" diye sorduklarını ve yüzde 49.6 oranında "hiçbiri" yanıtı aldıklarını ifade etti. Aydoğdu, yine deneklere seçim olması halinde hangi partiye oy verecekleri yönünde sorulan soruya, yüzde 59.1 oranında "hiçbiri" yanıtı alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

"Muhalefet partilerinden hangisine oy verirsiniz" sorusuna, yüzde 4.6 CHP, yüzde 7.9 MHP, yüzde 3.5 DYP, yüzde 1.2 ANAVATAN yanıtı verdiği belirtildi. "Aşağıdaki akımlar içinde hangisi sizi etkiliyor" sorusuna ise yüzde 79.6 oranında "milliyetçilik" yanıtı çıktığı kaydedildi.

Aydoğdu, anketi yorumlarken ilginç tespitler yaptı. Aydoğdu, "Adolf Hitler başa geçerken böyle bir dalgayla başa geçti. Türkiye’de de böyle bir insan çıkabilir. Böyle bir dip dalgası var" dedi. Aydoğdu, anket sonuçlarına göre, AKP’nin yüzde 28, MHP’in yüzde 14, DYP’nin yüzde 12, CHP’nin yüzde 11, DTP’nin yüzde 5.5, ANAVATAN’ın yüzde 4.3 oyu olduğuna işaret etti.

AĞAR ÜZERİNDEN TARTIŞMA

Anket sonuçlarının Türkiye’de liderlik sorunu olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Aydoğdu, "DYP’nin Genel Başkan’dan dolayı" kaybettiğini, bunda ise Susurluk, "derin devlet" gibi yakıştırmaların etkili olduğunu söyledi. Bunun üzerine DYP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Celalettin Solmaz, değerlendirmeye tepki gösterdi. "Sayın Ağar, hiçbir şekilde Susurluk’la ilişkilendirilemez" diyen Solmaz, Ağar’ın o dönem bir bürokrat olduğunu ve emirle hareket ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

"MİLLİYETÇİLİK ORTAK DEĞER"

Mahmut Koçak, ankete göre halkın yüzde 79’unun milliyetçi olmasına karşın, MHP’nin yüzde 14’te kaldığını belirterek, "Demek ki milliyetçilik bütün milletin ortak değeri" dedi.

İTALYA MODELİ ÖNERİSİ

Uluç Gürkan da, "İtalya’daki gibi ortak başbakan, ortak siyasi program çok gerekli ve önemli" dedi. Gürkan, siyasi görüşü ne olursa olsun "iyiyi ve güzeli kendi çizgisinde gerçekletirenlerin yanında olalım" diyerek muhaliflerin birbirine destek olmasını istedi.

28 ŞUBAT’I TÜSİAD YAPTI İDDİASI

Namık Kemal Zeybek, "28 Şubat’ta hükümetteydim. Bunun irticayla ilgisi yoktur. Bunun bir tek nedeni kaynak meselesi yani havuz sistemidir" dedi. Kamu kurumlarının paralarının biriktiği havuz sistemi sonrası, devlete para satanların eskisi gibi bunu yapamadıklarını belirten Zeybek, "Bu dönemde TÜSİAD düğmeye bastı" dedi.

Haberin Devamı

"SİYASET DEMOKRATİKLEŞTİRİLMELİ"

CHP’li muhalif Mehmet Tomanbay, çözümün siyasette olduğunu belirterek, siyasetin tıkandığına vurgu yaptı. Tomanbay, siyasetteki tıkanıklığın Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’ndan kaynaklandığını söyledi ve bu yasaların bir an önce düzenlenmesini istedi. Her iki yasanın da demokratikleştirilmemesi halinde sonuç alınamayacağını dile getiren Tomanbay, "Vatanın nasıl sağ olacağı İstiklal Savaşındaki ruhtur. Aynı ruhla vatan yine sağ olur. Vatan, önce vatan diyerek sağ olur. Önce milliyetçilik derseniz vatan sağ olmaz. Milli, manevi değerleri öncelik yaparak vatanı unuttuk" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!