AKP'de tarihi ev merakı

Güncelleme Tarihi:

AKPde tarihi ev merakı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2009 14:28

Altındağ Belediyesi'nin, şair Mehmet Akif Ersoy'un evinin bulunduğu mahallede başlattığı tarihi eski Ankara evlerinin restore edildiği "sokak sağlıklaştırma" projesinden de "Sulukule vakası" ortaya çıktı. Belediye meclisinin onayıyla hazırlanan projenin gerçekleştiği mahallede dört belediye meclis üyesi bir evi ortak alırken bir üye de tek başına bir ev edinme yoluna gitti. Altındağ AKP İlçe Başkanı İdris Atalay ise mahalleden üç ev satın aldı. Belediye de altı evi bünyesine kattı.

Haberin Devamı

ANKARA'NIN SULUKULE'SİNDEN FOTOĞRAFLAR

Altındağ Belediyesi'nin tarihi Hamamönü ve Gündoğdu Mahallesi'nde gerçekleştirdiği proje, 24 Kasım 2006 tarihinde başladı. Belediye, Anıtlar Kurulu'nca tamamı tescilli olan evlerin bulunduğu mahallenin tüm elektrik ve telefon tesisatını yeraltına alırken, sokak ve kaldırım taşlarını orijinaline uygun olarak yeniledi, evlerin dış cephelerini de asıllarına uygun olarak restore etti. Bugüne kadar yaklaşık 80'in üzerinde ev restore edildi.

AKP'li meclis üyeleri Halit Çakmak, Gürsel Baran, Ömer Gafa ve Ünsal Muratdağı projenin gerçekleştiği Fırın Sokak'ın meydana bakan, önü açık bir alandaki 79 yıllık eski evi 16 Kasım 2007'de ortaklaşa satın aldı. Eve ödedikleri ücreti önce açıklamak istemeyen üyelerden Çakmak, Hürriyet'in ısrarı üzerine 84 metrekarelik eve 32 bin TL ödediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Beş kat değer kazandı

Başka bir üye Ali Gökşin ise sokağın en büyük evlerinden birini, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'ndan 2006 yılında 68 bin TL'ye satın aldı. "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak kayıtlı olan avlulu ahşap ev 280 metrekarelik bir alanda bulunuyor. Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, restore edilen Gökşin'in evinde bakanlar başta olmak üzere önemli misafirlerini ağırlıyor.

İlçe Başkanı üç ev birden aldı

Belediye meclis üyelerinin yanı sıra mahalledeki evlere en çok ilgiyi de Altındağ AKP İlçe Başkanı İdris Atalay'ın gösterdiği ortaya çıktı. Atalay, 220, 225 ve 161 metrekare büyüklüğündeki üç evi, 9 Kasım 2007'de mal varlığına ekledi. Emlak vergisi bildirimi belgesine göre asgari arsa bedeli 65 bin, 64 bin ve 46 bin YTL olarak belirlendi.

Emlakçilerin görüşü

Hürriyet'in çevredeki emlakçilerin edindiği bilgilere göre, mahallede 100 metrekare civarındaki evler 150 bin ile 200 bin, 150-200 metrekare büyüklüğündeki evler 200-250 bin, 300 metrekare büyüklüğündeki evler 400 bin, 500 metrekare ve daha geniş evler ise 700-750 bin TL'ye alıcı buluyor. Gökşin'in 2006'da 68 bin YTL'ye aldığı 280 metrekarelik evinin değeri bugün yaklaşık 350 bin TL oldu.

Haberin Devamı

Kendileri restore ettirdi

CHP'li belediye meclis üyesi Ali Ergin, "Belediyenin ve hangi meclis üyelerinin bölgede ev aldığını" yazılı soru önergesiyle Belediye Başkanı Tiryaki'ye sordu. İddiaları doğrulayan Tiryaki, üyelerin restorasyonlarını belediyenin yapmadığını kaydetti. Tiryaki, önergede ortak alınan eve "Gürsel Baran ve ortakları" ibaresini kullanarak, diğer üyelerin isimlerini de açıklamadı.

Tanıdıklarınız da alsın

Ergin, Belediye Meclisi'nin 10 Ekim 2008'deki toplantısında konunun "etik ve ahlak dışı" olduğunu vurguladı. Eleştirileri yanıtlayan Tiryaki'nin sözleri tutanaklara şöyle geçti:

"Restorasyon işine başladığım ilk günden itibaren meclis üyelerine hep şunu söyledim: 'Tanıdıklarınıza söyleyin, buradaki evleri alın; çünkü buralarda 50 mirasçı var, dün bir ev yıkıldı.' Burada proje kapsamında bizim bir eve harcadığımız para 25-26 bin YTL. Meclis üyelerinin aldığı binalara kesinlikle belediyeden bir kuruş harcamamışımdır.

Haberin Devamı

Ersoy'un yatırı var burada

Gökşin ise evi Mehmetçik Vakfı'ndan 68 bin YTL'ye aldı bir ortakla beraber. Ortak da ölmüştür. Daha önce Vakıf burayı iki defa satmak istedi. Belediye olarak 40 milyar'a almak istedi. İhaleye çıktı. Bunlar 'ihalesiz satamayız' dediler. 100 milyar istediler giren olmadı. 68 milyara gitti. Şimdi bunlar yapılmasın da mezbelelik mi kalsın buralar? Madde bağımlıları yatsın, sarhoşların kusmukları mı dolaşsın? Mehmet Akif Ersoy'un, Karacabey'in yatırları var o bölgede."

7,8 ay sonra aldık

Ortaklardan Halit Çakmak ise Hürriyet'in soruları üzerine şöyle konuştu:

"Harabe halinde bir evdi. Restorasyonunu kendi imkanlarımızla yaptık. Büro olarak kullanacağız. Normal bir vatandaşın elinde hangi hakları varsa o haklardan yararlandık. Sizce bir sakıncası mı var? Biz o proje başladıktan 7-8 ay sonra aldık.

Haberin Devamı

Vatandaş duymamış mı?

Bunu satan vatandaş sokak iyileştirme projesini görmedi mi? Bu eve bir iyileştirme yapılmamıştı. Sokağın kendisi iyileştirildi. Dış cephe giydirmesi yapılmamıştı. İsteyen olursa satmaya hazırız. Biz sadece bu mahalleye katkımız olsun istedik.

Rant olsa ne olacak?

Yoksa burada bir rant meselesi yoktur. Hem rant olsa ne olacak? Yaptığım masrafları vatandaş versin bir kuruş fark dahi almadan satmaya hazırım. Bizim herşeyimiz ak süt gibi ortada. Paramla istediğim yerden istediğim şeyi satın alırım. Altındağ Belediyesi Meclis Üyesiyim diye kendi bölgemde, kendi paramla iş yapmayacak mıyım? Belediye imkanlarıyla, parasıyla yapıyorsam tamam. Onları hep beraber sorgulayalım. Benim inşaatımda belediyenin çöpü dahi olamaz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!