AKP'de Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi çalışmaları baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

AKPde Anayasa değişikliği çalışmaları başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2002 15:55

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Erdoğan'a başbakanlık yolunu açacak olan Anayasa'nın 109. ve 76. maddelerinde değişiklik yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Seçim sonuçlarının, Erdoğan'ı başbakan olarak görme isteğini yansıttığını savunan Arınç, "Eğer Sayın Sezer gerekli görürse referanduma gider" dedi.

Haberin Devamı

AKP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, CNN TÜRK'ten Esat Pala'ının sorularını yanıtladı. Arınç'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

BAŞBAKAN ADAYI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Başbakan adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?

Önümüzdeki hafta Meclis'te yapılacak yemin töreninden sonra adayımız belli olacak. Ve kendisine yetki verilecek.

BAKANLAR DIÅžARIDAN ATANABÄ°LÄ°YOR

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı için Anayasa'nın 109. ve 76. maddeleri üzerinde bir çalışmanız var mı?

Anayasada yapılacak değişiklikler için bir çalışmamız var. Geçmiş dönemde yapmıştık. Bugün onu biraz daha güncelleştiriyoruz. Anayasanın 76. maddesindeki değişiklik gerekli bir değişikliktir. Geçmişte Meclis'te zaten çıkıyordu. Oradan bu yana 76. maddedeki değişikliğin gecikmiş olarak yerine getirilmesini düşünüyoruz. 109. madde de zaten seçilme yeterliliği konusunda; bu değişiklik siyasi yasaklar için. Dışarıdan bakan olarak atanması bir kişinin mümkün olabilir. 109. maddedeki değişikliği milletvekili yeterliliğine yani, 76. madedeye bağlı olarak düşünüyoruz. Ancak burada bakanların dışarıdan atanması mümkündür. Başbakanın ise milletvekili olarak seçilmiş olması gerekiyor. Buna yönelik bir teşebbüsümüz şu anda yok.

Haberin Devamı

SEZER Ä°STERSE REFERANDUMA GÄ°DER

Anayasa'daki bu değişiklik hazırlıklarını sizce Cumhurbaşkanı ve CHP nasıl karşılar?

Sayın Cumhurbaşkanı'nın makamı ayrı bir makam. O devleti temsil ediyor, milletin birliğini temsil ediyor. Cumhurbaşkanı eğer isterse Anayasa değişikliklerini referanduma götürme yetkisi vardır. Bunu isterse kullanabilir. Ama AK Parti olarak Anayasa'da yapacağımız değişikliğin kamuoyunda bütünüyle paylaşıldığına inanıyıruz. Bir referandum yapılırsa, bunun sonucundan şimdiden eminiz. Biliyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanı özgürlüklerin genişlemesinden yanadır. Anayasa Mahkemesi başkanlığı görevinde de bu yöndeki çalışmalarını hepimiz biliyoruz.

ERDOÄžAN Ä°LK BAÅžBAKAN OLAMAYACAK

Meclis açıldıktan sonra Sayın Erdoğan'ın kısa sürede başbakanlık koltuğuna oturması mümkün mü?

Hayır, bence böyle bir şey yok. Böyle bir konuyu ne kendisi, ne de biz düşünmüyoruz.

Haberin Devamı

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık koltuğuna oturması için tahmini bir süre var mı?

Zaman içinde elbette olacaktır. Seçimlerde alınan yüzde 35 oranındaki oyun altında Recep Tayyip Erdoğan'ı başbakan olarak görme isteğinin yattığını biliyoruz.

O zaman ilk başbakan Tayyip Erdoğan dışında bir isim olacak, doğru mu?

Evet. Kesinlikle ilk baÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan deÄŸil. Ä°kinci bir isim olacak.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!