AKP listelerinin satır araları

Güncelleme Tarihi:

AKP listelerinin satır araları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2007 00:52

AKP'ye adaylık başvurusunda bulunan birçok ünlü liste dışı kalırken bunların arasında yer alan bazı isimler dikkat çekti. Bunların arasında yer alan en ilginç isimlerden biri de Başbakan makam aracında kilitli kaldığında kurtarmak için kullanılan balyozu satın alan Berdibek oldu.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, vitrin değişikliğini milletvekili aday listelerine de yansıttı. Erdoğan, 352 kişilik grubundan 9'u yeniden aday olmayan 163 isme listelerinde yer vermeyerek, Meclis grubunda da yarı yarıya değişikliğe gitti. Erdoğan, aday olmayan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile birlikte Sanayi Bakanı Ali Coşkun'u da liste dışı bıraktı. 

BALYOZLU VEKİL DE GİTTİ
Erdoğan'ın rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığında kilitli kaldığı makam aracının camının kırılmasında kullanılan balyozla objektiflere poz veren Fevzi Berdibek de liste dışı kaldı.

ÖMER ÇELİK 7'NCİ SIRADA

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın en tartışmalı kurmaylarından biri olan Ömer Dinçer, İstanbul'dan aday gösterildi.
5 yıl boyunca görüşleri ve icraatleriyle polemiklere yol açan Dinçer, İstanbul 2'nci Bölge Üçüncü sıradan aday gösterildi.
Dinçer, kitaplarında yer alan laikle ilgili ifadeler ve doçentlik tezindeki intihal nedeniyle Başbakanlık Müsteşarlığı makamında bulunmaması gerektiği yönünde eleştirilmişti.
Ancak Erdoğan danışmanının arkasında durdu ve yeni dönem için milletvekili adayı gösterdi.

ILICAK VE OCAKTAN LİSTE DIŞI
- Eski Refah Partisi milletvekillerinden Nazlı Ilıcak ve eski Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Mehmet Ocaktan 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde AKP'den milletvekili aday adayı olmuşlardı. Ilıcak ve Ocaktan'ın isimleri aday listesinde yer almadı.

- Eski Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fuat Bol İstanbul 3. Bölgeden 13. sırada aday gösterildi.  AKP'ye yakınlığı ile tanınan Fuat Bol Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın okul arkadaşı. Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Mehmet Ocaktan ise gazetenin kurucuları arasında yer alıyor

Haberin Devamı

Erdoğan'ın, ağırlıklı olarak RP kökenli isimlerin oluşturduğu en az üç dönemdir Meclis'te bulunanların önemli bölümü ile evlilikleri sorunlu isimleri liste dışı bırakması dikkat çekti. Erdoğan'ın damgasını vurduğu AKP'nin milletvekili aday listelerinde şu ayrıntılar göze çarptı:

MİLLİ GÖRÜŞ KÖKENLİLER GİTTİ
- "Milli Görüş" kökenliler diye tanınan isimlerin önemli bölümü ile Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını ilan eden Ordu milletvekili Hamit Taşçı da liste dışı kaldı. Liste dışı kalanlar arasında şu isimler dikkat çekti:

İsmail Alptekin, Mehmet Elkatmış, Eyüp Sanay, Tevhid Karakaya, Ömer Özyılmaz, Nurettin Aktaş, Azmi Ateş, Mustafa Baş, Hüseyin Kansu, Remzi Çetin, Mustafa Ünaldı, Halil Ürün, Mehmet Ali Bulut, Ali Sezal, Sebahattin Yıldız, Musa Uzunkaya, Ergun Dağcıoğlu, Mali Ejder Arvas.

MUHALİF İSİMLER SUSTU
- Ertuğrul Yalçınbayır, Abdullah Çalışkan, Ersönmez Yarbay, Faruk Ünsal gibi muhalif isimler liste dışı kalırken, aday olmayan Turhan Çömez de listede yer almadı. DYP kökenlilerden Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger de liste dışı kaldı.

Haberin Devamı

ŞENER'İN KAVGALISI DA GİTTİ
- Şener ile birlikte Şener ile kavgalı olan Sivas Milletvekili Ömer Kulaksız da liste dışı kaldı. Sivas ikinci sıraya dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya konuldu.

BAKANLARIN YERİ DEĞİŞTİ
- Erdoğan, bazı bakanlarının ise seçim bölgelerini değiştirdi. 3 Kasım'da İstanbul'dan seçilen Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Antalya'ya, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Eskişehir'e, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Erzincan'a kaydırılırken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Gaziantep'den Mersin'e, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Kocaeli'nden İzmir'e alındı.

ILICAK LİSTEYE GİREMEDİ
- Erdoğan, Nazlı Ilıcak ile birlikte FP'nin kapatılması nedeniyle siyasi yasak getirilen Bekir Sobacı'yı listeye koymazken, Genelkurmay'a yönelik açıklamalarıyla askerin boy hedefi olan Hüsrev Kutlu'yu Adıyaman'dan birinci sıradan listeye koydu. Erzurum'dan aday olan Fethullah Gülen'in dayısının oğlu Kazım Avcı da listeye giremedi.

ANAP'LI BAKAN LİSTE BAŞI
ANAP'lı eski bakanlardan Yaşar Eryılmaz Ağrı'dan liste başı oldu.

SOL KÖKENLİLER ÖN SIRALARDA
Ertuğrul Günay, Haluk Özdalga, İbrahim Yiğit, Erdal Kalkan, Ayşenur Bahçekapılı, Mehmet Domaç gibi sol kökenli isimlerin listelerin seçilecek yerlerinde bulunması dikkat çekti. Erdoğan, Günay'ı kendi seçim bölgesinde ikinci sıradan aday gösterdi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!