AKP’liler için karar pek sürpriz olmadı

Güncelleme Tarihi:

AKP’liler için karar pek sürpriz olmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 00:43

ANAYASA Mahkemesi’nin üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenlemeye iptal kararı vermesinin ardından Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Siyaseten de hukuken de değerlendirmeden önce mutlaka gerekçeyi görmemiz lazım" dedi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kararın ardından gazetecilerin "Türban kararını, AKP’ye açılan kapatma davasıyla ilişkilendiriyor musunuz?" sorusuna, "Bu başka bir konu. Elma ile armudu birbirine karıştırmadan konuşmak lazım" yanıtını verdi. "AB ne gibi bir tepki verecek?" sorusu üzerine Çiçek, "Ne tepki verirler hep beraber görürüz. Kendimi AB yerine koyarak açıklama yapmam" dedi. TBMM Genel Kurulu’nda TRT görüşmeleri devam ederken haberi alan AKP’li milletvekilleri ise kulise çıktı. Çoğu yorum yapmayan AKP’liler, kararın sürpriz olmadığını dile getirdiler. Diğer tepkiler şöyle:

Bozdağ: Karar siyasi

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ kararın siyasi ve Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Bozdağ şunları söyledi: "Bu kadar siyasidir, Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı bir karar vermiştir. Milli iradeye, milli egemenlik ilkelerine de aykırıdır. Kararı üzüntü ile karşıladık. Anayasanın 148. maddesine göre, Anayasa değişikliklerinde Anayasa Mahkemesi’nin sadece şekil bakımından inceleme ve denetleme yetkisi vardır. Şekil denetimi ise teklif, oylama çoğunluğuna ve ivedikle görüşülemediği şartıyla uyulmadığıyla sınırlıdır. Esasa dönük denetim yetkisi kesinlikle yoktur. "
Siyasi değil hukuki

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi kararını partili arkadaşlarından farklı yorumladı. Fırat, "Bunun siyasi değil, Anayasa Mahkemesi tarafından verilmiş hukuki bir karar olduğunu kabul ediyorum" dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, kararın gerekçesini görmeden hukuki bir değerlendirme yapabilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!