Akılları aşağıda

Güncelleme Tarihi:

Akılları aşağıda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2004 01:34

Kadın mahkumların, kadın doktorlar tarafından muayene edilmesi yönündeki düzenlemenin Adalet Komisyonu’nda kabulü sırasında bazı milletvekillerinin ‘hekimlere yönelik’ suçlamaları tıp çevrelerini kızdırdı.

Özellikle AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan’ın ‘bir kadının muayenesinden çıkan doktorun ballandıra ballandıra başkalarına anlattığı’ yönündeki iddiası kınandı. İşte tepkiler:

Ne demişlerdi

Mehmet Yılmazcan (AKP Kahramanmaraş Milletvekili)

‘Kadın muayenesinden çıkan doktorun, bunu ballandıra ballandıra anlatmasına çok tanık oldum.’

Hüsrev Kutlu (AKP Adıyaman Milletvekili)

‘Kadın ve erkek tuvaletleri de ayrı. Bir zamanlar Rusya’da kadın ve erkekler aynı hamama gidermiş. CHP’li arkadaşlar da böyle bir özlem içindeler mi?’

Az gelişmiş insan kafası

Prof. Dr. Sezai Şahmay (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı) Kadın hastaları erkeklerin muayene etmesi yönündeki zorunluluk sadece İran’da var. Bunları söyleyenler, böyle düşünenler; aklı aşağıda, primitif (gelişmemiş) insanlar. Biz hastaya kadın gözüyle bakmayız. Soyunmadan, masaya yatıp üstü örtülmeden, yanında kadın hemşire olmadan zaten odaya girmiyoruz, muayene etmek istemiyoruz. Yatanın cinsiyeti bizi ilgilendirmiyor.

Görüş düşünen kafada olur

Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu (Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi) Hekim, ırk, cinsiyet, yaş, düşman, yurttaş hiçbir fark gözetmeksizin hastaya bakmak ve en iyi şekilde tedavi etmekle yükümlüdür. Cinsiyet ayrımı yapmaz. Anlaşılan, milletvekillerinin kafasında cinsiyet ayrımı var. Ben bu fikirleri ciddiye almıyorum ve değer vermiyorum. Görüş, düşünen kafada olur. İleriye hamle yapabilen beyinler düşünür, fikir yürütür.

Bilinçaltlarını yansıtıyorlar

Dr. Füsun Sayek (Türk Tabipler Birliği Başkanı) Haberi okuyunca çok öfkelendim. Kadın hakkını koruma kisvesine bürünmüş, bilinçaltlarını yansıtıyorlar. Gereken yanıtı yollayacağız. Ayrıca hastanın gizlilik hakkını ihlal eden hekim varsa, kim olduğunu milletvekilen soracağız. Başta erkek meslektaşlarımız olmak üzere, tüm hekimlere haksızlık yapıldı, hakaret edildi.

Elimizi sıkmayıp muayene olan var

Prof. Dr. Timur Gürgan (Hacettepe Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı) Aslında yaptıkları dini kötüye kullanmaktan başka bir şey değil. Oysa bize gelen hastalar içinde elimizi sıkmayan ama kocasının yanında jinekolojik muayene olan var. İslam dininde doktor seksüel bir kişi değildir. Önünde utanılmayacak, cinsiyet ayrımına gitmeden kendimizi teslim edeceğimiz kutsal bir meslektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!