Akdeniz'de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdenizde Çevre
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yakışmıyor

Ne Ata’nın adına, ne Antalya’ya

Büyük emeklerle canlandırılan Konyaaltı falezlerindeki Atatürk Parkı, çarpık yapılaşma ve kirlilik kurbanı oldu.

ANTALYA'ya yeşil alan kazandırmak amacıyla, yıllar önce çevre düzenlemesi yapılıp, park kimliğine kavuşturulan Konyaaltı falezleri, çarpık yapılaşma ve kirlenmeye yenik düştü.

Park alanı içindeki lokanta, bar ve gece kulübü türü eğlence yerlerinin yarattığı çarpık yapılaşma, yüksek sesli müzik ve yeşil dokunun çöplük ve tuvalet olarak kullanılmasından kaynaklanan çevre kirliliği, tehlikeli boyutlara ulaştı.

Özellikle ayyaşların mekanı haline gelen Atatürk Parkı, bugünkü haliyle ne Atatürk'ün adına, ne de Antalya'ya yakışıyor. Antalya'da yaşayan vatandaşların yanı sıra, kente gelen turistler, özellikle akşam saatlerinde Vali Konağı ile Müze arasında kalan bu alandaki gezi yollarında korkudan dolaşamazken, yöre sakinlerinin ilgili resmi kurumlara yaptıkları şikayetler de sonuç getirmedi.

Hemen yakınında iki eğitim kurumu olan Atatürk Parkı, Antalya'nın ve falezlerin en iyi görülebileceği seyir teraslarına sahip. Ancak vatandaşlar, sarhoşların ve bar kabadayılarının sataşmaları yüzünden, akşam saatlerinde parkta gezmeye korkuyorlar.

Sabaha kadar süren müzik ve sarhoş naralarından rahatsız olan çevre sakinleri, Antalya Valiliği başta olmak üzere, Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir ve Muratpaşa belediye başkanlıklarına başvurmalarına rağmen, yapılan şikayetlerden henüz bir sonuç alamadılar.

Barbaros Mahallesi başta olmak üzere, Bahçelievler sakinleri, bu parkın hemen yanında Barbaros İlköğretim Okulu ile Endüstri Meslek Lisesi bulunduğunu hatırlatarak, ‘‘Yetkililer ciddi önlemler almak için, acı ve çirkin bir olay yaşanması mı gerekiyor’’ şeklindeki sözlerle, kaygılarını dile getiriyorlar.

Skal’dan çevre ödülü

SKAL Club Antalya tarafından, bu yıl verilecek Akdeniz Turizm Ödülleri arasında bulunan Yılın Çevre Ödülü, turizmciler için büyük bir önem taşıyor.

Turizm ile doğa ve çevre değerlerinin korunması arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesine katkı sağlamanın yanı sıra, doğa ve çevre koruma hareketinin turizmin sürekliliğindeki önemini vurgulamak amacıyla, çevre ile ilgili 5 kritere sahip tesisler ödüllendirilecek.

AMAÇ ZENGİN TURİST

Çevre bilinci yüksek turistlerin ekonomik seviyelerinin de yüksek olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, doğal ve çevresel değerleri koruyarak üst gelir grubu turistleri kazanabilmenin, bu ödülün asıl amaçlarından biri olduğu bildirildi.

Ödül verilecek tesisi belirlemede gözönünde bulundurulacak kriterler şunlar: Doğa ve çevre koruma konsepti-Çevreye uyum-Çevre eğitimi uygulamaları-Kaynakların verimli kullanımı ve geri kazanımı- Doğa ve çevre değerlerinin korunmasına katkı.

Açlık tehlikesi

Av hayvanları karda mahsur kaldı. Av yasaklandı

SON günlerde, kara kışın tüm şiddetini göstermesi, yaban hayatını olumsuz etkiledi. Av hayvanlarının şiddetli kış ve kar nedeniyle, doğal ortamlarda yaşaması zorlaşınca, Merkez Av Komisyonu, 28 Ocak tarihinden itibaren, her türlü avlanmayı yasakladı.

Orman Bakanlığı'na bağlı kuruluşların yanı sıra, pek çok bölgenin avcılık kulüpleri, av neslinin korunması için, ormanlık alanlar başta olmak üzere, av sahalarına yiyecek bırakmaya başladı.

Batı Akdeniz Orman Bölge Müdürlüğü ise, alarmda bekliyor. Beslenme sıkıntısının yüksek rakımlı bölgelerde başladığını belirten yetkililer, Antalya bölgesinde henüz böyle bir sıkıntının başlamadığına değindi.

Torosların eteklerinde, kar yüksekliğinin 1 metreye ulaşması halinde, bu bölgede de yaban hayvanları için yem bırakma çalışması başlatılacak.

Çetin kış koşullarıyla, göllerin buzlanması üzerine, sahile inen yaban kuşları, sulak alanlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Nesli hızla tükenmekte olan ve sadece Toroslar'da koruma altında tutulan alageyik, ceylan ve yaban keçileri de, yükseklerde kar kalınlığının artması üzerine sahillere inmeye başladı.

AVCILARA UYARI

Batı Akdeniz Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, avcılara seslenerek, hava koşullarını fırsat bilip, katliam yapılmamasını istedi.

Merkez Av Komisyonu'nun aldığı av yasağı kararını da hatırlatan yetkililer, ‘‘Avcılık bir katiam değil, spordur. Av neslinin devamı için, böyle günlerde vurmak yerine av hayvanlarının beslenmesi gerekir. Avcılar, doğal hayata destek vermelidirler’’ sözleriyle, avcıları yaban hayata yardımcı olmaya çağırdı.

Kundu'da yeşil korunacak

ORMAN Bakanlığı'nca, İmar Planı'nda, Kent Parkı olarak ayrılan Kundu ormanlık alanının, golf sahası olarak tahsis edilmesi, çevrecilerin tepkisini çekerken, Antalya Büyükşehir Belediyesi, konuyu, ilgili komisyona havale etti.

Yatırımcı firma adına bir açıklama yapan Mimar-Şehir Plancısı Cengiz İbrahim Aykut ise, golf tesislerinin çevreye zarar vermediğini, bu alanların turizme kazandırılması gerektiğini bildirdi.

Yakut, ‘‘Bölgeyi bir bütün olarak değerlendirecek olursak, güneyinde yer alan turistik tesislerin hemen arkasında kalan bu ormanlık alanın, en iyi şekilde ülke ekonomisine kazandırılması için, mevcut arazinin golf turizmine hizmet verecek şekilde değerlendirilmesi en doğru seçimdir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!